Britannian laivaston HMS Furious oli 20  000 tonnin taisteluristeilijä, joka muutettiin vuosina 1917–1918 koemielessä lentotukialukseksi.

Milloin lentotukialukset otettiin käyttöön?

Mistä alkaen lentotukialukset ovat osallistuneet sodankäyntiin?

maanantai 25. elokuuta 2014

1. maailmansota toi lentotukialukset taisteluihin

Historian ensimmäinen lentotukialus oli Britannian laivaston HMS Furious. Seitsemän lentokonetta nousi sen kannelta ilmaan 19. heinäkuuta 1918 ja suuntasi kohti Saksan lento­tuki­koh­taa Saksan ja Tanskan rajalla sijaitse­vassa Tondernissa.

Puolitoista tuntia lennettyään kuusi konetta pääsi perille Tonderniin ja pudotti pomminsa tukikohtaan.­ ­Saksan hävittäjäkoneet olivat tuolloin muualla, eikä tukikohdan ilmatorjunta pystynyt estämään hyökkäystä. Britit onnistuivat tuhoamaan kaksi tukikohdassa ollutta ilmalaivaa ja kolme hangaaria.

Aluksen kannelle ei voitu laskeutua

Koneista kolme jatkoi Tondernista kohti Tanskaa, jonne ne joutuivat tekemään pakkolaskun polttoaineen loputtua. Muut kolme konetta palasivat lähtöpaikkaan ja laskeutuivat mereen. Lentokoneet uppo­sivat, ja kolmesta lentäjästä kaksi poimittiin turvaan. Koneet uhrattiin, sillä laivan kannelle laskeutuminen oli tuolloin hyvin riskialtista. ­Esimerkiksi lentäjä Edward Dunning oli kuollut yrittäessään las­keu­tua HMS Furiousin kannelle vuonna 1917.

Ehkä sinua kiinnostaa...