Mikä on Zone Rouge?

Nykyään, yli sata vuotta ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen, Verdunin alue on edelleen vaarallinen ja luonto pahoin saastunut.

Zone Rouge eli ”punainen vyöhyke” tarkoittaa Koillis-Ranskassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen suljettua aluetta.

Ranskan hallitus eristi noin 12 000 neliökilometrin alueen heti sodan jälkeen, sillä se ei enää soveltunut asumis-, viljelys- tai metsänhoitokäyttöön.

Zone Rougen alueella käytiin ensimmäisen maailmansodan pahimpia taisteluita, muun muassa Verdunin taistelu, joka vaati yli 300 000 ihmisen hengen.

Niiden jäljiltä maasto oli kuin Kuun kraatterimaisemaa, ja siellä oli lukemattomia ruumiita ja räjähtämättömiä pommeja ja kranaatteja.

Ranskan hallitus pelkäsi räjähteiden voivan lisäksi sisältää vahingollisia kemikaaleja, joita käytettiin taisteluissa ensimmäistä kertaa ensimmäisessä maailmansodassa.

Verdunissa käytiin ensimmäisen maailmansodan pisimmät taistelut, joiden tuloksena alueen luonto tuhoutui pahoin.

© Wikimedia Commons

Huoli oli aiheellista, sillä jopa vielä vuonna 2004 tutkijat mittasivat Zone Rougella maaperästä ja vedestä erittäin korkeita arsenikkipitoisuuksia.

Muissa tutkimuksissa maaperässä on havaittu hälyttävän suuria määriä muun muassa lyijyä, elohopeaa ja klooria, ja vuonna 2012 alueen lähellä kiellettiin käyttämästä pohjavettä juomavetenä siinä havaittujen kemikaalien vuoksi.

Myös alueen kasvi- ja eläinkunta kärsii edelleen ensimmäisen maailmansodan myrkyistä, ja tutkijat ovat esimerkiksi havainneet suuria lyijypitoisuuksia kuolleiden villisikojen maksassa.

Ajan mittaan suuria osia alueesta on puhdistettu ja maata on voitu ottaa taas käyttöön. Nykyisin suljetun Zone Rougen pinta-ala on enää noin sata neliökilometriä, mutta siellä on yhä runsaasti esimerkiksi räjähteitä.

Viranomaiset arvioivat, että alueen täydellinen puhdistuminen voi kestää jopa 700 vuotta.