Labouxhen kylän asukkailla ei ollut aluksi kuin hyvää sanottavaa saksalaisista. Sotilaat saapuivat 4. elokuuta, ja ystävälliset paikalliset kutsuivat heidät osallistumaan korttipeliin.
Seuraavana päivänä sotilaat jatkoivat matkaansa muutaman kilometrin päähän Liègen kaupunkiin. Labouxhen asukkaat saattoivat kuulla sieltä tykkien jylyn ja konekiväärien säksätyksen hoitaessaan päivän askareitaan.
Illan tullen saksalaiset palasivat. Liègeä suojanneet linnoitukset olivat pitäneet pintansa, ja saksalaisten rivit olivat harventuneet. Sotilaat eivät enää hymyilleet vaan käyttäytyivät uhkaavasti.
Kello 3.30 kadulla kajahti laukauksia, ja pian alkoi kuulua saksankielisiä huutoja:
”Ulos, kurjat ranskalaiset!”
Kun kylän ranskankieliset asukkaat astuivat kadulle, heitä olivat vastassa kiväärinpiiput. Kaikkiaan kymmenestä taloudesta ammuttiin kaikki miehet ja useita naisia. Sitten saksalaiset sytyttivät talot tuleen ja jatkoivat matkaa kohti lähikyliä.
Aamulla 6. elokuuta 1914 tapettiin historioitsijoiden arvioiden mukaan noin kolmesataa belgialaista. Moni sai kokea saman kohtalon myöhemmin saksalaisten niin sanotun ”Belgian raiskauksen” aikana.
Luotettavia lukuja verilöylystä on saatu vasta 2000-luvulla. Jo ensimmäisen maailmansodan aikana brittien propaganda ja saksalaisten selitykset hämärsivät tapahtumia siinä määrin, että jopa vakavastikin otettavat historioitsijat ovat epäilleet, tapahtuiko Belgiassa ylipäätään kerrotun kaltaisia loukkauksia.
Nyt tiedetään kuitenkin varmasti, että saksalaissotilaat surmasivat noin 6 000 siviiliä ja polttivat noin 25 000 rakennusta kulkiessaan Belgian läpi.
Belgia oli sijaintinsa vanki
Maantiede oli belgialaisten kirous. Se oli puristuksissa kahden keskenään kilpailevan arkkivihollisen, Ranskan ja Saksan, välissä ja muodosti houkuttelevan hyökkäysreitin toisiaan kyräileville suurvalloille. Elokuussa 1914 Saksa ei enää tyytynyt kyräilemään vaan hyökkäsi.
Saksan runsalukuisten joukkojen oli määrä marssia läpi Belgian Ranskaan, kääntyä sitten etelään ja teljetä koko Ranskan armeija loukkuun.
Kenraalien kunnianhimoisessa suunnitelmassa oli vain yksi kauneusvirhe: Euroopan suurvallat, mukana Saksa, olivat yhdessä hyväksyneet Belgian puolueettomuuden.
”Paperinpalanen”, tuhahti Saksan valtakunnankansleri sopimuksesta, jota hänen maansa oli ollut allekirjoittamassa.
Hän kehotti Belgian hallitusta hyväksymään ”myötämielisen puolueettomuuden” ja suomaan Saksan keisarilliselle armeijalle vapaan kauttakulun. Vaihtoehtona olisi se, että valtioiden väliset suhteet ”ratkaistaisiin miekalla”.