Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sota - Ensimmäinen maailmansota

Englannista löytyi I maailmansodan aikaisia harjoitustunneleita

Arkeologit ovat löytäneet tunneleita ja juoksuhautoja, joissa nuoret miehet harjoittelivat ennen lähtöään rintamalle. Tunneleissa oli kaikenlaista pikkutavaraa – ja punainen urheiluauto.

Löytö kiinnostaa suunnattomasti muitakin kuin arkeologeja. Niinpä alue on ollut pakko sulkea öiksi, jotta uteliaat eivät pääsisi sinne yksityisille tutkimusretkilleen.

Kyseessä on Lounais-Englannista Lakhillista löydetty ensimmäisen maailmansodan aikainen sotilaiden harjoituspaikka, joka koostuu tunneleista ja juoksuhaudoista.

Siellä on harjoitellut muun muassa australialaisia ja uusiseelantilaisia sotilaita ennen kuin heidät on lähetetty rintamalle. Alueella on pyritty jäljittelemään niitä olosuhteita, joihin sotilaat joutuisivat Ranskan ja Belgian juoksuhaudoissa.

Veljekset kirjoittivat terveisensä seinään

Tunnelit kulkevat yli 6 metriä maan alla, ja arkeologit ovat löytäneet niistä yli 200 kranaattia, joista puolet oli toimintakuntoisia.

Luolien seinillä on paljon seinäkirjoituksia. Esimerkiksi kaksi veljestä on kirjoittanut seinälle sukunimensä ”Halls” sekä lauseen ”Semper Fidelis” (aina uskollinen).

Sotilaat viettivät luolissa viikkokausia, myös hyvin ankarana talvena 1916/17.

Tupakka suussa ja hiukset hyvin

Yli sata vuotta vanha harjoitusalue löytyi, kun paikalla tehtiin kaivauksia sinne rakennettavaa uutta, 400 talon asuinaluetta varten. Luolista on löydetty muun muassa kampoja, hammasharjoja, savukkeita ja rasia australialaisia makeisia.

Tutkijat eivät olleet koskaan aiemmin lukeneet tai kuulleet näistä juoksuhaudoista ja tunneleista, mutta joku on selvästi tiennyt niiden olemassaolosta. Luolista on löydetty esimerkiksi 1950-luvun moottoripyörä sekä punainen MG-urheiluauto 1930-luvulta.

Arkeologit eivät ole aiemmin päässeet tutkimaan näin laajaa ensimmäisen maailmansodan sotilaiden harjoitusaluetta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota