Englannista löytyi I maailmansodan aikaisia harjoitustunneleita

Arkeologit ovat löytäneet tunneleita ja juoksuhautoja, joissa nuoret miehet harjoittelivat ennen lähtöään rintamalle. Tunneleissa oli kaikenlaista pikkutavaraa – ja punainen urheiluauto.

Löytö kiinnostaa suunnattomasti muitakin kuin arkeologeja. Niinpä alue on ollut pakko sulkea öiksi, jotta uteliaat eivät pääsisi sinne yksityisille tutkimusretkilleen.

Kyseessä on Lounais-Englannista Lakhillista löydetty ensimmäisen maailmansodan aikainen sotilaiden harjoituspaikka, joka koostuu tunneleista ja juoksuhaudoista.

Siellä on harjoitellut muun muassa australialaisia ja uusiseelantilaisia sotilaita ennen kuin heidät on lähetetty rintamalle. Alueella on pyritty jäljittelemään niitä olosuhteita, joihin sotilaat joutuisivat Ranskan ja Belgian juoksuhaudoissa.

Veljekset kirjoittivat terveisensä seinään

Tunnelit kulkevat yli 6 metriä maan alla, ja arkeologit ovat löytäneet niistä yli 200 kranaattia, joista puolet oli toimintakuntoisia.

Luolien seinillä on paljon seinäkirjoituksia. Esimerkiksi kaksi veljestä on kirjoittanut seinälle sukunimensä ”Halls” sekä lauseen ”Semper Fidelis” (aina uskollinen).

Sotilaat viettivät luolissa viikkokausia, myös hyvin ankarana talvena 1916/17.

Tupakka suussa ja hiukset hyvin

Yli sata vuotta vanha harjoitusalue löytyi, kun paikalla tehtiin kaivauksia sinne rakennettavaa uutta, 400 talon asuinaluetta varten. Luolista on löydetty muun muassa kampoja, hammasharjoja, savukkeita ja rasia australialaisia makeisia.

Tutkijat eivät olleet koskaan aiemmin lukeneet tai kuulleet näistä juoksuhaudoista ja tunneleista, mutta joku on selvästi tiennyt niiden olemassaolosta. Luolista on löydetty esimerkiksi 1950-luvun moottoripyörä sekä punainen MG-urheiluauto 1930-luvulta.

Arkeologit eivät ole aiemmin päässeet tutkimaan näin laajaa ensimmäisen maailmansodan sotilaiden harjoitusaluetta.