Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologit löysivät maailman vanhimman sotilasmuistomerkin

Tutkimus antoi uutta tietoa 22 metriä korkeasta Tell Banat -kummusta, joka sijaitsee Syyriassa Eufratjoen veden alla.

EUPHRATES SALVAGE PROJECT

Ihmisten tekemä 22 metriä korkea kukkula Syyriassa on saanut uuden arvonnousun. Myös Valkoisena monumenttina tunnettu niin sanottu pohjoinen Tell Banat rakennettiin vuosien 2450 eaa. ja 2300 eaa. välisenä aikana lähelle nykyistä Turkin rajaa.

Arkeologit tekivät kiireesti kaivauksia kummulla 1980- ja 1990-luvuilla, ennen kuin se jäisi veden alle Eufratjokeen rakennettavan padon vuoksi.

Kaivauksissa selvisi, että pohjoinen Tell Banat oli hautakumpu, johon oli haudattu kolmenkymmenen sotilaan ruumiit. Heidän oletettiin olevan vihollissotilaita, jotka olivat kaatuneet suuressa taistelussa.

Toronton yliopiston tutkijat ovat nyt käyneet kaivauksen aineistoja läpi, ja heidän mukaansa kaatuneet eivät olleet suinkaan vihollisia vaan mesopotamialaisten omia sotureita. Jos näin on, Tell Banat on maailman vanhin tunnettu tavallisille sotilaille rakennettu muistomerkki.

Veden alla oleva hautakumpu sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Syyrian ja Turkin rajalta.

© HISTORIA

Kummun läpimitta oli sata metriä

Vanhempiakin sodassa kaatuneille hallitsijoille tehtyjä muistomerkkejä tunnetaan, mutta 22 metriä korkea, läpimitaltaan satametrinen Tell Banat rakennettiin tavallisten sotilaiden kunniaksi.

Kanadalaistutkijat perustelevat väitettään sillä, että sotilaita ei ollut vain heitetty yhteishautaan vaan heidät oli asetettu huolellisesti lepäämään rinnakkain, mitä ei olisi tehty vihollissotilaille.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota