Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cieple viikinkihauta

Yllätys: Puolalaishaudassa oli viikinkejä

Arkeologit uskovat, että hautojen viikingit kuuluivat aikoinaan Puolan ensimmäisen kuningasdynastian lähipiiriin.

K. Patalon

Kun arkeologit tutkivat neljää Pohjois-Puolasta Ciepłestä esiin kaivettua luurankoa, he saivat kokea yllätyksen.

Luurangot olivat neljässä runsaasti hautaesineitä sisältävässä kammiohaudassa, jotka olivat keskeisellä paikalla 1000-luvun kalmistossa. Hienoissa haudoissa oli muun muassa aseita ja hevosvarusteita.

Vainajat olivat tanskalaisia viikinkejä

Piastin aatelissuku perusti Puolan ensimmäisen kuningaskunnan 1000-luvulla. Tutkijat päättelivätkin ensin, että vainajat olivat kuningassuvulle läheisiä aatelisia, mutta strontium- ja dna-analyysit todistivat toista.

”Yksikään miehistä ei ollut Piastin valtiosta vaan Skandinaviasta, tarkemmin sanottuna Tanskasta,” kertoi arkeologi Sławomir Wadyl HISTORIA-lehdelle.

Vainajat olivat toisin sanoen viikinkejä ja ilmeisesti kokeneita sotureita. Kaksi miehistä oli kuollessaan noin 50-vuotiaita ja yksi noin 25-vuotias. Neljännen ikää ei pystytty arvioimaan, eikä miesten kuolinsyytäkään tiedetä.

Cieple viikinkihauta

Ciepłen viikinkihaudat ovat alueen vanhimmat haudat. Kaikesta päätellen paikalliset kunnioittivat viikinkien hautoja pitkään, sillä niihin ei kajottu eikä paikalle tehty uusia hautoja. Modernina aikana joku on – tietämättä, mitä maan alle kätkeytyi – asentanut viemäriputken kulkemaan yhden haudan päältä.

© Z. Ratajczyk

Viitteitä korkeasta asemasta

Miesten erityiseen asemaan viittaa esimerkiksi se, että haudat oli ympäröity aidalla, joka erotti ne alueen muista noin 60 haudasta.

Kahdesta viikinkihaudasta löydettiin pieniä vaakoja, joilla Wadylin mukaan ilmeisesti punnittiin jalometalleja. Hän uskoo, että hautojen neljä viikinkiä muun muassa keräsivät veroja alueen kauppiailta Puolan ensimmäisen kuninkaan, Ciepłen noihin aikoihin perustaneen Bolesław I:n puolesta.

Ehkä Knuut Suuren lähettämiä

Puolalaiskuninkaalla oli läheiset yhteydet tanskalaiseen viikinkikuninkaaseen Knuut Suureen, jonka äiti oli Bolesławin sisar.

Saattaa siis hyvinkin olla, että Knuut oli lähettänyt viikingit Puolaan Bolesławin avuksi. Ylellisten hautojen perusteella nämä hoitivat tehtävänsä menestyksekkäästi.

Sławomir Wadyl pitää mahdollisena sitä, että neljä viikinkiä olivat hallitsijan edustajia alueella, joka oli erittäin tärkeä nuorelle Puolan kuningaskunnalle. Ciepłe sijaitsee lähellä Veikseljokea, joka yli yksi aikansa merkittävimmistä kauppareiteistä ja jolla oli vilkas liikenne.

Viikinkimiekkoja Cieplestä

Neljästä viikinkihaudasta löytyi miekkoja, joissa oli hienosti koristellut kahvat. Kalliit aseet oli valmistettu Länsi-Euroopassa tai Skandinaviassa, ja niiden perusteella kyse oli korkea-arvoisista sotureista.

© J. Szmit

Puolassa oli ehkä enemmänkin viikinkejä

Kammiohaudat, joissa viikingit olivat, ovat harvinaisia Puolassa. Niitä on kuitenkin löydetty muualtakin Puolasta, mutta tähän asti kukaan ei ole pystynyt todistamaan, kenen hautoja ne ovat olleet.

”Olemme epäilleet, että jotkin niistä ovat skandinaavista alkuperää, mutta tähän asti meidän on täytynyt tehdä päätelmämme pelkkien hautaesineiden perusteella”, Slawomir Wadyl selittää.

”Ciepłessä meillä on ollut ensimmäisen kerran käytettävissämme paleobiologisia todisteita strontium- ja dna-analyyseistä. Ne viittaavat skandinaaviseen, todennäköisesti tanskalaiseen alkuperään.”

Lue myös:

Viikingit

Viikingit tekivät kaikkensa päästäkseen Valhallaan

16 minuuttia
Viikingit

Viikinkilaivat: Milloin niistä luovuttiin?

2 minuuttia
Viikingit

Viikingit tunnettiin monilla eri nimillä

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen

Uusi salasana

Enter a password with at least 6 characters.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota