Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Virosta löytyi röykkiöittäin viikinkimiekkoja

Arkeologit ovat löytäneet Virosta noin sadan viikinkimiekan jäännöksiä. Aiemmin Virossa on tehty vain pienempiä löytöjä.

Mauri Kiudsoo

Arkeologit ovat tehneet merkittävän löydön Viron pohjoisosassa.

Noin sadan viikinkimiekan jäännöksiä löytyi kahdelta lähekkäin toisiaan olevalta alueelta rannikon tuntumasta. Tallinnan yliopiston Mauri Kiudsoon mukaan kyseessä on suurin viikinkiajalta tehty löytö Virossa.

Miekat ovat 900-luvun puolivälistä, ja Kiudsoon mukaan ne ovat ilmeisesti muistomerkkejä kuolleille viikingeille, jotka on haudattu muualle.

Miekan kappaleiden joukossa oli muun muassa osia upeasti koristelluista metallikahvoista.

© Mauri Kiudsoo

Viikingit ”surmasivat” kuolleiden miekat

Löytöpaikat olivat vain 80 metrin päässä toisistaan. Yhtään kokonaista miekkaa ei löydetty, vaan vaan kaikki miekat oli hajotettu.

Kiudsoon mukaan se johtuu hautajaisrituaaleista. Sekä Virosta että Skandinaviasta on löydetty viikinkiajan miekkoja, jotka on asetettu hautaan rikottuina tai taivutettuina.
Teorian mukaan viikingit ”surmasivat” rituaalisesti kuolleiden viikinkien miekat hautauksen yhteydessä.

41 viikinkiä löytyi tapettuina laivoistaan

Suurin osa nyt löydetyistä miekoista on niin sanottua H-tyyppiä, joka oli viikinkiajalla yleisin. Monien miekkojen metallinen kahva oli hienosti koristeltu erilaisin kuvioin. Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että miekat oli haudattu joko Virossa tai sinne matkalla kuolleiden viikinkien muistoksi.

Viikingit kulkivat Viroon monia kauppareittejä pitkin. Saarenmaalta on löydetty aiemmin kaksi viikinkilaivaa, joissa oli mahdollisesti taistelussa toisia viikinkejä vastaan kuolleiden 41 viikingin luurangot. Tutkimusten mukaan vainajat oli tapettu noin vuonna 750.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota