Mauri Kiudsoo
Sværd, vikinger, Estland

Virosta löytyi röykkiöittäin viikinkimiekkoja

Arkeologit ovat löytäneet Virosta noin sadan viikinkimiekan jäännöksiä. Aiemmin Virossa on tehty vain pienempiä löytöjä.

Arkeologit ovat tehneet merkittävän löydön Viron pohjoisosassa.

Noin sadan viikinkimiekan jäännöksiä löytyi kahdelta lähekkäin toisiaan olevalta alueelta rannikon tuntumasta. Tallinnan yliopiston Mauri Kiudsoon mukaan kyseessä on suurin viikinkiajalta tehty löytö Virossa.

Miekat ovat 900-luvun puolivälistä, ja Kiudsoon mukaan ne ovat ilmeisesti muistomerkkejä kuolleille viikingeille, jotka on haudattu muualle.

Miekka, Viro

Miekan kappaleiden joukossa oli muun muassa osia upeasti koristelluista metallikahvoista.

© Mauri Kiudsoo

Viikingit ”surmasivat” kuolleiden miekat

Löytöpaikat olivat vain 80 metrin päässä toisistaan. Yhtään kokonaista miekkaa ei löydetty, vaan vaan kaikki miekat oli hajotettu.

Kiudsoon mukaan se johtuu hautajaisrituaaleista. Sekä Virosta että Skandinaviasta on löydetty viikinkiajan miekkoja, jotka on asetettu hautaan rikottuina tai taivutettuina.
Teorian mukaan viikingit ”surmasivat” rituaalisesti kuolleiden viikinkien miekat hautauksen yhteydessä.

41 viikinkiä löytyi tapettuina laivoistaan

Suurin osa nyt löydetyistä miekoista on niin sanottua H-tyyppiä, joka oli viikinkiajalla yleisin. Monien miekkojen metallinen kahva oli hienosti koristeltu erilaisin kuvioin. Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että miekat oli haudattu joko Virossa tai sinne matkalla kuolleiden viikinkien muistoksi.

Viikingit kulkivat Viroon monia kauppareittejä pitkin. Saarenmaalta on löydetty aiemmin kaksi viikinkilaivaa, joissa oli mahdollisesti taistelussa toisia viikinkejä vastaan kuolleiden 41 viikingin luurangot. Tutkimusten mukaan vainajat oli tapettu noin vuonna 750.