Viriilit viikingit pelastivat Irlannin

Irlanti oli pahassa väestökriisissä, kun viikingit tulivat asuttamaan vihreää saarta. Uuden tutkimuksen mukaan he pelastivat maan uhkaavalta katastrofilta.

Sekä norjalaisia että tanskalaisia viikinkejä matkusti Irlantiin, missä heidän panoksensa yhteiskunnan kehitykseen oli uusien tutkimusten mukaan merkittävä.

© Shutterstock

Kun viikingit alkoivat 900-luvulla asuttaa Irlantia, he kirjaimellisesti toivat saarelle paljon uutta elämää. Belfastin Queens-yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Irlannin väkiluku oli tuolloin laskenut jo yli 200 vuoden ajan, mutta viikinkien tultua tilanne muuttui.

Selittämätön väestökriisi

”Noin vuoden 700 tienoilla Irlannin väestö alkoi vähetä merkittävästi, mahdollisesti sodan, nälänhädän tai poliittisten levottomuuksien vuoksi”, kertoi tutkimukseen osallistunut Rowan McLaughlin lehdistötiedotteessa.

”Viikinkejä alkoi asettua saarelle 900-luvulla, ja vaikka heitä oli vähän, he onnistuivat lisääntymään paikallisia paremmin”, McLaughlin kertoi.

Viikingit lisääntyivät irlantilaisten kanssa

Tutkijat ovat aiemmin olleet siinä käsityksessä, että Irlannin väkiluku kasvoi aina 1840-luvun nälänhätään asti. Kun he sitten tutkivat suuria määriä dataa kaikista tähän asti tehdyistä arkeologisista löydöistä ja rakennuksista vuosilta 400–1200, he kokivat yllätyksen.

Tutkitun aineiston perusteella väkimäärä Irlannissa alkoi vähentyä noin vuoden 700 tienoilla. Alamäki jatkui, kunnes viikinkejä alkoi saapua saarelle ja jarruttaa negatiivista kehitystä.

McLaughlinin mukaan viikinkiasukkaat saivat ehkä keskenään enemmän lapsia kuin paikalliset, mutta ilmeisesti he myös lisääntyivät paikallisten kanssa. Tutkimusten mukaan monet nykyirlantilaiset kantavat viikinkien perimää.