Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sekä norjalaisia että tanskalaisia viikinkejä matkusti Irlantiin, missä heidän panoksensa yhteiskunnan kehitykseen oli uusien tutkimusten mukaan merkittävä.

© Shutterstock
Sivilisaatiot - Viikingit

Viriilit viikingit pelastivat Irlannin

Irlanti oli pahassa väestökriisissä, kun viikingit tulivat asuttamaan vihreää saarta. Uuden tutkimuksen mukaan he pelastivat maan uhkaavalta katastrofilta.

Kun viikingit alkoivat 900-luvulla asuttaa Irlantia, he kirjaimellisesti toivat saarelle paljon uutta elämää. Belfastin Queens-yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Irlannin väkiluku oli tuolloin laskenut jo yli 200 vuoden ajan, mutta viikinkien tultua tilanne muuttui.

Selittämätön väestökriisi

”Noin vuoden 700 tienoilla Irlannin väestö alkoi vähetä merkittävästi, mahdollisesti sodan, nälänhädän tai poliittisten levottomuuksien vuoksi”, kertoi tutkimukseen osallistunut Rowan McLaughlin lehdistötiedotteessa.

”Viikinkejä alkoi asettua saarelle 900-luvulla, ja vaikka heitä oli vähän, he onnistuivat lisääntymään paikallisia paremmin”, McLaughlin kertoi.

Viikingit lisääntyivät irlantilaisten kanssa

Tutkijat ovat aiemmin olleet siinä käsityksessä, että Irlannin väkiluku kasvoi aina 1840-luvun nälänhätään asti. Kun he sitten tutkivat suuria määriä dataa kaikista tähän asti tehdyistä arkeologisista löydöistä ja rakennuksista vuosilta 400–1200, he kokivat yllätyksen.

Tutkitun aineiston perusteella väkimäärä Irlannissa alkoi vähentyä noin vuoden 700 tienoilla. Alamäki jatkui, kunnes viikinkejä alkoi saapua saarelle ja jarruttaa negatiivista kehitystä.

McLaughlinin mukaan viikinkiasukkaat saivat ehkä keskenään enemmän lapsia kuin paikalliset, mutta ilmeisesti he myös lisääntyivät paikallisten kanssa. Tutkimusten mukaan monet nykyirlantilaiset kantavat viikinkien perimää.

Lue myös:

Viikingit

Arvoituksellisen viikinkihaudan tutkimuksissa tapahtui käänne

3 minuuttia
Viikingit

Irlannin vanhin viikinkiasumus löytyi

2 minuuttia
Viikingit

Viikingit veivät pelätyn sairauden Irlantiin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota