Shutterstock

Viikinkikangas säilyi 1 000 vuotta maan povessa

Arkeologit löysivät viikinkihaudasta melko hyvin säilyneitä kankaita. Erittäin harvinainen löytö on herättänyt intoa tutkijapiireissä.

Arkeologit tekivät Hestnesissä Trondheimin lähellä harvinaisen löydön. Noin ajalta 850–950 olevan haudan vainajalla oli hienosti kirjailtuja vaatteita, ja osa kankaista on säilynyt haudassa noin 1 170 vuotta.

”Kirjottujen viikinkiaikaisten tekstiilien löytäminen on niin harvinaista, että löytöä on suorastaan vaikea uskoa todeksi”, kertoi Ruth Iren Øien Norjan Teknillis-luonnontieteellisestä yliopistosta.

”Me tekstiilien parissa työskentelevät saamme iloita, jos löydämme sentti kertaa sentin kokoisen kankaanpalasen, nyt yksi pala on lähes 11 senttiä.”

Haudassa oli myös villakampoja – metalliset piikit näkyvät kuvan keskiosassa – joilla lampaanvillaa käsiteltiin kankaanvalmistuksessa.

© Marte Rønning, NTNU

Naisella oli esiliina

Arkeologit löysivät haudasta jäämiä kahdeksasta eri kankaasta – osa niistä oli samalla tavalla kerroksittain kuin pukeutuessa. Tutkijat toivovat voivansa löydön avulla selvittää vähitellen uusia yksityiskohtia viikinkien vaatteiden valmistuksesta.

”Naisella oli ilmeisesti liivimäinen esiliina, joka oli kiinnitetty kupurasoljilla. Sen alla hänellä on todennäköisesti ollut pellavainen tai villakankainen hame tai paita. Hartioilla hänellä on mahdollisesti ollut viitta, johon on kirjailtu koristeita”, Øien kuvailee.

”Kirjottuja viikinkiajan kankaita on löydetty vain joistakin runsaista haudoista, kuten Osebergista ja Mammenin haudasta Tanskassa”, Øien kertoo.