Viikinkisiirtokunnat palelivat ja näkivät nälkää

Uusi tutkimus osoittaa, että Islannin ja Grönlannin lämpötila laski muutama vuosi sen jälkeen, kun viikingit asuttivat ne. Seuraukset olivat julmat.

Tutkijat ovat pystyneet määrittämään Pohjois-Atlantin tarkan lämpötilan viikinkiaikana simpukankuoria tutkimalla.

Viikingit eivät olisi voineet valita huonompaa ajankohtaa Grönlannin ja Islannin asuttamiselle. Uuden tutkimuksen mukaan keskilämpötila nimittäin laski Pohjois-Atlantilla lähes kuusi astetta pian sen jälkeen, kun viikingit alkoivat asuttaa alueita noin vuonna 870. Ilmaston ankara kylmeneminen aiheutti todennäköisesti osaltaan nälänhädän, joka kiusasi viikinkejä sekä Grönlannissa että Islannissa.

Tutkijat löysivät merkkejä lämpötilanmuutoksesta mittaamalla happi-isotooppeja muun muassa simpukoiden kuorista. Koska happi-isotooppien määrä vaihtelee veden lämpötilan mukaan, tutkijat pystyivät tekemään tähän asti tarkimman lämpötilanvaihtelujen kartoituksen ajalta, jolloin viikingit alkoivat asuttaa Pohjois-Atlantin alueita. Menetelmä on niin tarkka, että sillä on pystytty määrittämään jopa yksittäisten kuukausien lämpötiloja.

Tutkimusta johtaneen William Pattersonin mukaan jo yhden asteen lasku kesän lämpötilassa merkitsi 15 prosentin laskua sadossa.