Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Islantilaisesta laavaluolasta löytyi viikinkilaiva

Arkeologit ovat tehneet ainutlaatuisen löydön vulkaanisesta luolasta Islannista. Yli tuhat vuotta sitten viikingit rakensivat kivestä laivan syvälle maan alle. Tutkijat yrittävät selvittää, miksi.

Kevin P. Smith

Arkeologit löysivät 1 600 metriä pitkästä Surtshellirin vulkaanisesta luolasta Islannista kymmenen metrin syvyydestä erikoisen laivan muotoisen kivimuodostelman. Yhdysvaltalaistutkijat ajoittivat sen 900-luvun alkuun.

Laivan sisältä on löydetty lampaiden, vuohien, nautojen, hevosten ja sikojen luita, jotka oli poltettu kovassa kuumuudessa. Lisäksi arkeologit ovat löytäneet arvokasta turkkilaista mineraalia ja useita helmiä, joista osa on kulkeutunut islantilaisluolaan Irakista asti.

Kaikesta tästä arkeologit ovatkin päätelleet, että kivistä muodostelmaa on käytetty uhrauksiin.

Surtshellir-laavaluola sijaitsee 125 kilometriä koilliseen Reykjavíkista.

© Kevin P. Smith

Tulivuorenpurkaus säikäytti viikingit

Luolan tutkimuksissa on selvinnyt, että se syntyi tulivuorenpurkauksessa noin 1 100 vuotta sitten. Tutkijat pohtivat, saiko tulivuorenpurkaus ehkä Islannin viikingit pelkäämään, että ragnarök eli maailmanloppu oli lähellä. Ehkä he rakensivat siksi maan alle laivan uhrimenoja varten.

Tutkijoiden mukaan viikingit rakensivat laivan yllättävän pienistä kivistä.

© Kevin P. Smith

Kaivausten johtajan, Brown-yliopiston Kevin Smithin mukaan löytö on ainutlaatuinen monesta syystä:

”Tällaista luolaan rakennettua laivaa ei ole tietääkseni aiemmin löydetty, eikä laiva ei liity viikinkihautaukseen vaan on itsessään rituaalinen paikka. Lisäksi laivaa ei ole rakennettu asettamalla valtavia lohkareita vierekkäin vaan kokoamalla sen kyljet pienemmistä kivistä”, Smith kertoi Historialle.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota