Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Viikinkikypärä tunnistettiin 65 vuoden jälkeen

Tutkijat ovat 1950-luvulta asti pohtineet, onko Englannista löydetty kypärä aito viikinkikypärä. Nyt asia on selvinnyt.

Preston Park Museum and Grounds

Viikinkitutkijat ja -harrastajat ympäri maailmaa ovat innoissaan Britanniasta kantautuneista uutisista.

Brittiläinen asiantuntijaryhmä on nimittäin todennut, että Kaakkois-Englannista 1950-luvulla löydetty kypärä on pesunkestävä viikinkikypärä.

Uutinen on sensaatio siksi, että tähän asti maailmasta on löytynyt vain yksi vahvistetusti viikinkiajalta peräisin oleva lähes kokonaisena säilynyt kypärä: Norjassa oleva niin sanottu Gjermundbun kypärä, joka löytyi vuonna 1943.

Britanniasta löydettyä kypärää kutsutaan Yarmin kypäräksi sen kaupungin mukaan, josta se löydettiin. Yarm sijaitsee Teesjoen varrella lähellä Newcastlea noin 20 kilometrin päässä Pohjanmeren rannikolta.

Yarm, josta kypärä löytyi 1950-luvulla, sijaitsee Koillis-Englannissa noin 20 kilometrin päässä Pohjanmeren rannikosta.

© Shutterstock

Muistuttaa tunnettua norjalaiskypärää

Yarmin kypärässä on paljon yhtäläisyyksiä Gjermundbun kypärän kanssa – esimerkiksi nenä-silmä-suoja – mutta täysin samanlainen se ei ole.

Durhamin yliopiston arkeologin Chris Caplen mukaan Yarmin kypärä on valmistettu 900-luvulla Englannissa. Ainakin metalli, josta kypärä on tehty, on analyysien mukaan peräisin Englannin maaperästä.

Yarmin kypärä on kuulunut viikingille. Kypärän reunassa oleviin reikiin on tutkijoiden mukana voitu kiinnittää rengashaarniskakaulus suojaamaan niskaa, kasvoja ja kaulaa. Kypärän ainoa koriste on sen päällä oleva pieni nuppi.

© Preston Park Museum and Grounds

Viikingit käyttivät kypärää ja rengaspaitaa

Caple selittää, että kypärän tutkiminen ja ajoittaminen oli äärimmäisen vaativaa, sillä sen ohuet yhteen liitetyt metallilevyt ovat syöpyneet hyvin hauraiksi. Hänen mukaansa Yarmin kypärä on ajalleen tyypillinen:

”Viikinkien kypärät olivat yksinkertaisia, ne suojelivat hyvin kantajaansa eikä niissä ollut koristeita (toisin kuin varhaisimmissa kypärissä, toim. huom.).

Kypärä oli rengaspaidan kanssa viikinkisoturin tärkein suojus. 1000-luvulta peräisin olevassa Bayeux’n seinävaatteessa kuvatuilla sotureilla on lähes kaikilla kypärät ja rengaspaidat”, Caple kertoo.

Lue myös:

Viikingit

TOTTA VAI TARUA: ”Viikinkien kypärissä oli sarvet”

3 minuuttia
Viikingit

Mistä sana ”viikinki” tulee?

1 minuuttia
Viikingit

Oliko viikinkien kypärissä sarvia vai ei?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota