Viikinkitutkijat ja -harrastajat ympäri maailmaa ovat innoissaan Britanniasta kantautuneista uutisista.
Brittiläinen asiantuntijaryhmä on nimittäin todennut, että Kaakkois-Englannista 1950-luvulla löydetty kypärä on pesunkestävä viikinkikypärä.
Uutinen on sensaatio siksi, että tähän asti maailmasta on löytynyt vain yksi vahvistetusti viikinkiajalta peräisin oleva lähes kokonaisena säilynyt kypärä: Norjassa oleva niin sanottu Gjermundbun kypärä, joka löytyi vuonna 1943.
Britanniasta löydettyä kypärää kutsutaan Yarmin kypäräksi sen kaupungin mukaan, josta se löydettiin. Yarm sijaitsee Teesjoen varrella lähellä Newcastlea noin 20 kilometrin päässä Pohjanmeren rannikolta.
Muistuttaa tunnettua norjalaiskypärää
Yarmin kypärässä on paljon yhtäläisyyksiä Gjermundbun kypärän kanssa – esimerkiksi nenä-silmä-suoja – mutta täysin samanlainen se ei ole.
Durhamin yliopiston arkeologin Chris Caplen mukaan Yarmin kypärä on valmistettu 900-luvulla Englannissa. Ainakin metalli, josta kypärä on tehty, on analyysien mukaan peräisin Englannin maaperästä.
Viikingit käyttivät kypärää ja rengaspaitaa
Caple selittää, että kypärän tutkiminen ja ajoittaminen oli äärimmäisen vaativaa, sillä sen ohuet yhteen liitetyt metallilevyt ovat syöpyneet hyvin hauraiksi. Hänen mukaansa Yarmin kypärä on ajalleen tyypillinen:
”Viikinkien kypärät olivat yksinkertaisia, ne suojelivat hyvin kantajaansa eikä niissä ollut koristeita (toisin kuin varhaisimmissa kypärissä, toim. huom.).
Kypärä oli rengaspaidan kanssa viikinkisoturin tärkein suojus. 1000-luvulta peräisin olevassa Bayeux’n seinävaatteessa kuvatuilla sotureilla on lähes kaikilla kypärät ja rengaspaidat”, Caple kertoo.