Arkeologit, Statens historiska museer

Viikinkihautoihin oli isketty miekat

Miksi kahteen viikinkihautaan iskettiin pystyyn miekat 1 200 vuotta sitten? Ruotsalaiset arkeologit pohtivat erikoisen löydön merkitystä.

Viikingit haudattiin usein aseensa vierellään, mutta Ruotsista Köpingistä löydettyjen miekkojen asettelu oli hyvin poikkeuksellinen: miekat isketty hautoihin pystyssä niin, että osa niistä oli näkyvissä.

Arkeologit uskovat, että kahdesta viikinkihaudasta ulos pistävät 90 senttiä pitkät miekat on isketty hautoihin 800-luvun alussa hautauksen yhteydessä.

Arkeologien mukaan kahdessa vierekkäisessä haudassa olevat viikingit ovat olleet ehkä veljeksiä, jotka ovat saaneet surmansa samassa taistelussa, mutta hautoihin pystysuoraan tökätyille miekoille heillä ei ole selitystä.

Miekkojen lisäksi hautojen yhteydestä löytyi muun muassa palaneita eläinten luita, kampa ja kaksi karhunkynttä.

© Arkeologerna, Statens historiska museer

Ehkäpä miekat olivat kunnianosoitus Odinille ja Valhallan sankareille – tai ehkä omaiset ajattelivat pääsevänsä yhteyteen vainajien kanssa maasta pilkistävien miekkojen kautta.

Haudat ovat poikkeuksellisia

Haudoissa on erikoista lisäksi se, että ne sijaitsevat kahden varhaisemman hautakummun päällä, mikä on hyvin epätavallista.

”Se osoittaa, että nämä kaksi kivistä hautaa miekkoineen on asetettu tarkoituksella juuri tähän. Ehkä näin on haluttu luoda yhteys joihinkin esivanhempiin tai sosiaaliseen ryhmään”, pohtivat kaivauksista vastaavat arkeologit Anton Seiler, Fredrik Larsson ja Katarina Appelgren.