Viikinkien kypärissä ei ollut sarvia

Tarkkaavainen lukija on huomauttanut, että Historia-lehdessä on joskus kuvia sarvipäisistä viikingeistä. Tehdään tämä nyt selväksi – viikinkien kypärissä ei todellisuudessa ollut sarvia.

Vielä kerran: Viikinkien kypärissä ei ollut sarvia.

Harhaanjohtavat piirrokset viikinkien kypäristä pitävät myytin elävänä

Viikinkien kypärissä ei ollut sarvia. Syy harhaanjohtavien viikinkikuvien julkaisuun ei ole vain huolimattomuus vaan myös se, että ”oikeita” viikinkikuvia on saatavana vain vähän.

Suuri osa käytettävissä olevista kuvista on peräisin 1800-luvulta, jolloin monet taiteilijat, kuten ruotsalainen August Malmström, kuvasivat viikinkien kypärät sarvellisina.

LUE MYÖS: Viikinkien symbolit – kätketyt merkitykset

Väärinkäsitys viikinkien kypäristä siirtyi Ruotsista Saksaan

Väärinkäsitys levisi Saksaan, jossa muun muassa Wagnerin oopperasarjan "Nibelungens sormus" puvustuksesta vastannut suunnittelija Carl Doepler sai vaikutteita tuon ajan viikinkimaalauksista.

Oopperasta tuli vuonna 1876 suuri menestys, ja seurue lähti laajalle Euroopan-kiertueelle, joka levitti käsitystä viikinkien sarvellisista kypäristä edelleen.

Arkeologisten löytöjen mukaan viikinkien kypärissä ei siis ollut sarvia, mutta kerran syntynyt myytti elää edelleen vahvana.

Tanskalaisen Faxen panimon oluttölkissä on historiallisesti virheellinen kuva viikinkikypärästä.