Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vielä kerran: Viikinkien kypärissä ei ollut sarvia.

Sivilisaatiot - Viikingit

Viikinkien kypärissä ei ollut sarvia

Tarkkaavainen lukija on huomauttanut, että Historia-lehdessä on joskus kuvia sarvipäisistä viikingeistä. Tehdään tämä nyt selväksi – viikinkien kypärissä ei todellisuudessa ollut sarvia.

Harhaanjohtavat piirrokset viikinkien kypäristä pitävät myytin elävänä

Viikinkien kypärissä ei ollut sarvia. Syy harhaanjohtavien viikinkikuvien julkaisuun ei ole vain huolimattomuus vaan myös se, että ”oikeita” viikinkikuvia on saatavana vain vähän. Suuri osa käytettävissä olevista kuvista on peräisin 1800-luvulta, jolloin monet taiteilijat, kuten ruotsalainen August Malmström, kuvasivat viikinkien kypärät sarvellisina.

Väärinkäsitys viikinkien kypäristä siirtyi Ruotsista Saksaan

Väärinkäsitys levisi Saksaan, jossa muun muassa Wagnerin oopperasarjan "Nibelungens sormus" puvustuksesta vastannut suunnittelija Carl Doepler sai vaikutteita tuon ajan viikinkimaalauksista. Oopperasta tuli vuonna 1876 suuri menestys, ja seurue lähti laajalle Euroopan-kiertueelle, joka levitti käsitystä viikinkien sarvellisista kypäristä edelleen.

Arkeologisten löytöjen mukaan viikinkien kypärissä ei siis ollut sarvia, mutta kerran syntynyt myytti elää edelleen vahvana.

Tanskalaisen Faxen panimon oluttölkissä on historiallisesti virheellinen kuva viikinkikypärästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota