Viikinkiaarre: Tanskalainen harrastaja-arkeologi löysi viikinkiaarteen

Viikinkiaarre on arkeologian harrastajan unelma. Tanskassa unelma toteutui, kun arkeologian harrastaja löysi metallinilmaisimellaan kolikoita ja muuta hopeaa Harald Sinihampaan ajalta.

Aarteen kolikoista yksi oli taivutettu kahden muun ympärille.

Kyntöpelto kätki sisäänsä Harald Sinihampaan aikaisia rahoja

Tanskasta Omøn saaresta on löytynyt 550 esinettä käsittävä hopea-aarre.

Länsi-Sjællandin museon mukaan aarre on aikoinaan ollut pakattuna jonkinlaiseen astiaan tai säiliöön, mutta koska alueella on muokattu maata satoja vuosia, astia on vähitellen tuhoutunut ja aarre levinnyt halkaisijaltaan noin 25–30 metrin alueelle.

Viikinkiaarre – jokaisen arkeologian harrastajan unelma

Arkeologian harrastaja Robert Hemming Poulsen oli saarella töissä asentamassa valokuitua, kun hän eräänä syyskuun päivänä otti metallinilmaisimen mukaansa ja ryhtyi tutkimaan aluetta siltä varalta, että siellä olisi jotain arkeologisesti kiinnostavaa.

Jonkin ajan kuluttua hän löysikin useita hopeakolikoita ja hopeankappaleita. Hän oli varma siitä, että maassa piili vielä muitakin aarteita.

Hän otti yhteyttä Länsi-Sjællandin museoon. Museosta lähettiin saarelle useita arkeologeja, jotka alkoivat tehdä kaivauksia. 24.–25. lokakuuta maasta kaivettiin esiin peräti 550 pientä hopeakolikkoa, hopeaesineen palasta ja muutama kokonainen hopeakoru.

Viikinkiaarre kertoo yhteyksistä ulkomaille

Aarre sisältää muun muassa niin sanottuja Harald Sinihampaan rahoja vuosilta 975–980, joihin on lyöty ristikuvio. Harald Sinihammas valitsi kuvion luultavasti osoittaakseen, että hän oli kääntynyt kristinuskoon. Rahat on valmistettu niin ohuesta metallista, että toiselle puolelle lyöty risti näkyy toisellakin puolella.

Harald Sinihampaan raha lyötiin vuosina 974–983.

Länsi-Sjællandin museo kutsuu aarretta "suureksi lajissaan", ja se sisältää monenlaisia esineitä monesta eri maasta. Harald Sinihampaan rahojen lisäksi joukossa oli arabialaisista kolikoista leikattuja paloja, jonkin verran muita tanskalaisia kolikoita sekä kolikoita muun muassa nykyisten Englannin, Saksan, Puolan ja Tšekin alueilta. Lisäksi aarteeseen kuuluu muutama pieni rannerengas ja sormus.

Kaikki esineet ovat tällä hetkellä Länsi-Sjællandin museossa tutkittavana. Toiveissa on, että joukosta paljastuu vielä lisää harvinaisuuksia ja yllätyksiä.