Historiska museet Lunds Universitet

Viikinkiaarre pelastettiin viime hetkellä

Lipastosta löytynyt hopea-aarre oli vaarassa joutua hajalleen mutta pelastettiin viime hetkellä.

”Loistava uutinen – olen tästä todella iloinen”, riemuitsee Birgitta Hårdh, Lundin yliopiston arkeologian emeritaprofessori.

Hänen helpotuksensa liittyy niin sanotun Everlövin aarteeseen, jota hiljattain myytiin huutokaupassa. Kyseessä on Ruotsin puhutuimpiin lukeutuva löytö viikinkiajalta. Siihen kuuluu 912 hopeakolikkoa, joista monet ovat peräisin Baijerista, sekä 40 kaunista hopeakorua.

Erityisesti baijerilaiskolikot ovat harvinaisuuksia Ruotsissa, ja siellä nousikin suuri kohu, kun tuli ilmi, että aarteen haltija aikoi myydä sen.

Aarretta ei ollut museoitu, sillä se oli löydetty poikkeuksellisissa olosuhteissa. Everlövin aarretta ei nimittäin löydetty maasta kaivauksissa, kuten arkeologiset löydöt yleensä, vaan se löytyi 1980-luvulla lipastosta, joka oli kulkenut perintönä sukupolvelta toiselle.

Everlövin aarre oli vuonna 1986 jonkin aikaa esillä Lundissa, mistä tämä kuva on peräisin.

© Historiska museet Lunds Universitet

Aarre päätyy Tukholmaan

Vaikka Ruotsin valtio vaati aarretta luovutettavaksi, nykyinen perijä sai pitää sen oikeuden päätöksellä, sillä Ruotsin laki on epäselvä yksityiskodeista tehtyjen muinaisesinelöytöjen suhteen.

Perijä kauppasi Everlövin aarretta hiljattain huutokaupassa. Esineet oli tarkoitus myydä yksitellen, jolloin ne olisivat voineet joutua hajalleen mikä minnekin. Gunnar Ekströmin numismatiikan tutkimuksen säätiö ja Sven Svenssonin säätiö riensivät kuitenkin apuun viime hetkellä ja ostivat aarteen.

Säätiöt aikovat panna aarteen esille Ruotsin talousmuseon kolikkokabinettiin Tukholmassa.