Ylikuningas Brian Bóruma ei ehtinyt nauttia voitosta, sillä viikinkikuningas Brodir tappoi hänet pian sen jälkeen.

Viikinki halkaisi hurskaan kuninkaan kallon

Voimalla ja vallalla Irlannin ylikuningas Brian Bóruma onnistui voittamaan vihatut viikingit. Hän ei ehtinyt nauttia voitostaan, sillä hän kuoli taistelun päätteeksi kirveeniskuun.

tiistai 18. helmikuuta 2014 teksti Natasja Broström

Kuningas voitti vihatut viikingit

Irlannin ylikuningas Brian Bóruma oli saavuttanut elämänsä voiton. Hänen miehensä olivat juuri lyöneet viikingit ja ajaneet nämä pakosalle. Nyt hän polvistui telttansa eteen kiittääkseen Jumalaa.

Samalla hetkellä yksi hänen perivihollisistaan, viikinkikuningas Brodir, syöksyi metsästä muutama mies kintereillään. He olivat pakenemassa irlantilaisia, jotka tappoivat kaikki tielleen osuneet viholliset.

Viikinki halkaisi kuninkaan kallon

Kun Brodir näki harmaapartaisen arvokkaan miehen telttansa edessä, hän ei ollut uskoa onneaan. Se oli ylikuningas – mies, joka oli syypää viikinkien tappioon. Karjuen Brodir kohotti kirveensä ja halkaisi Brianin kallon yhdellä iskulla. Ylikuningas kuoli silmänräpäyksessä.

Vaikka Brian Bóruman elämä päättyi vuonna 1014 julmalla tavalla kesken rukouksen, se ei vaikuttanut Clontarfin taistelun lopputulokseen: viikingit kärsivät kirvelevän tappion.

Lue TK-Historian numerosta 4/2014 koko artikkeli, jossa kerrotaan, miten viikingit ajettiin Irlannista.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa artikkeli -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...