Lepra aiheuttaa epämuodostumia, ja sairas voi menettää esimerkiksi sormiaan, varpaitaan tai nenänsä.

Sivilisaatiot - Viikingit

Viikingit veivät lepran Irlantiin

Kun viikingit asettuivat Irlantiin, he veivät mukanaan laivanrakennus- ja taistelutaitoja ja muun muassa perustivat Dublinin. Uusi tutkimus paljastaa, että he myös levittivät eristyksissä olleelle saarelle yhden keskiajan kavahdetuimmista sairauksista.

Uusi tutkimus osoittaa, että Irlantiin saapuneet viikingit eivät ainoastaan ryöstelleet saarta vaan he veivät mukanaan myös yhden historian kavahdetuimmista taudeista, lepran.

Belfastin Queens Universityn tutkijat tutkivat viittä Irlannista löydettyä luurankoa, joissa oli merkkejä sairaudesta. Vainajat olivat kuolleet 900–1200-luvuilla, ja niistä löytyi kahta tyyppiä lepraa aiheuttavaa M. leprae -bakteeria.

Löytö antaa tärkeää tietoa taudista

Löydetyt bakteerityypit ovat samanlaisia, joita tunnetaan viikinkiajan Skandinaviasta. Luurankojen strontium-analyysien perusteella tutkijat päättelivät, että kaksi sairastunutta oli todennäköisesti varttunut Skandinaviassa.

”Irlanti oli suhteellisen eristäytynyt saari Länsi-Euroopan laidalla, joten tutkimukset siellä voivat mahdollisesti antaa meille tärkeää tietoa lepran kehityksestä ja leviämisestä”, selittää professori Eileen Murphy Queens Universitystä.

Viikingit veivät tautia myös Englantiin

Lepra tarttuu ilmeisesti pisaratartuntana, ja se voi vahingoittaa kudoksia ja aiheuttaa vaikeita epämuodostumia. Tauti levisi Rooman valtakunnasta Eurooppaan, mutta Irlannista ei ole löydetty merkkejä taudista ennen viikinkien tuloa sinne vuonna 795.

Kerta ei ole ensimmäinen, kun viikingit ovat vieneet taudin meren yli. Skandinaviassa tunnettua kahta lepratyyppiä on aiemmin löydetty englantilaisista luurangoista samalta ajalta.

Lue myös:

Sværd, vikinger, Estland
Viikingit

Hämmästyttävä viikinkilöytö Virossa

2 minuuttia
Viikingit

Viriilit viikingit pelastivat Irlannin perikadolta

2 minuuttia
Viikingit

Viikingit veivät ehkä kannabista Pohjois-Amerikkaan

2 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!