Viikingit veivät hamppua Pohjois-Amerikkaan

Kanadalaisella saarella sijaitsevan viikinkien asuinpaikan uusissa kaivauksissa saatiin viitteitä siitä, että viikingit veivät kannabista Pohjois-Amerikkaan. Hiiliajoituksen perusteella viikingit ovat myös saattaneet elää Pohjois-Amerikassa yli sata vuotta kauemmin kuin tähän asti on oletettu.

Viikinkien tiedetään viljelleen hamppua.

© Shutterstock

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt hampun siitepölyä läheltä viikinkien asuinpaikkaa Kanadasta Newfoundlandin saaresta. Lisäksi löytyi todisteita siitä, että viikingit oleskelivat Kanadassa pidempään kuin on tähän asti oletettu.

Viikingit viettivät Kanadassa satoja vuosia

Löydöt tehtiin suosta läheltä viikinkien asuinsijaa L’Anse aux Meadowsia, joka perustettiin noin vuonna 1000. 30 metrin syvyydessä suossa oli kerros orgaanista materiaalia, joka ajoitettiin radiohiiliajoituksella 1100–1200-luvuille.

Aiemmin tutkijat ovat uskoneet, että viikingit asuivat paikalla vajaat 100 vuotta. Löydetty kerros muistuttaa arkeologien mukaan ”muita Pohjois-Atlantilla olevia viikinkien kulttuurisia kerroksia”. He löysivät muun muassa jäännöksiä kahdesta kuoriaisesta, joita esiintyy Grönlannissa ja Arktiksella, sekä alueella luontaisesti kasvamattomien kasvien, saksanpähkinän ja hampun, siitepölyä.

Lähelle Newfoundlandin arkeologisia kaivauksia on rakennettu jäljennös L’Anse aux Meadowsin viikinkiasutuksesta.

© Shutterstock

Löydöt voivat olla myös intiaaneilta

Tutkijat eivät halua ottaa vielä kantaa siihen, käyttivätkö viikingit kannabista huumeena. Aiempien löytöjen perusteella viikingit viljelivät hamppua Norjassa, mutta todennäköisesti siitä tehtiin lähinnä kangasta.

Jotkut tutkijat epäilevät, että löydöt eivät ole peräisin viikingeiltä. Esimerkiksi arkeologi Birgitta Wallace toteaa, että ei ole todisteita siitä, että viikingit olisivat rakentaneet asuinpaikalle mitään sitten 1000-luvun.

Hän uskookin, että löydöt viittaavat alkuasukkaisiin, jotka ovat käyttäneet paikkaa viikinkien jälkeen.

Tutkijat jatkavat kaivauksia L’Anse aux Meadowsin lähellä elokuussa ja yrittävät löytää joitain pitäviä todisteita Pohjois-Amerikan viikinkien elintavoista.