Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Viikinkien tiedetään viljelleen hamppua.

© Shutterstock
Sivilisaatiot - Viikingit

Viikingit veivät hamppua Pohjois-Amerikkaan

Kanadalaisella saarella sijaitsevan viikinkien asuinpaikan uusissa kaivauksissa saatiin viitteitä siitä, että viikingit veivät kannabista Pohjois-Amerikkaan. Hiiliajoituksen perusteella viikingit ovat myös saattaneet elää Pohjois-Amerikassa yli sata vuotta kauemmin kuin tähän asti on oletettu.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on löytänyt hampun siitepölyä läheltä viikinkien asuinpaikkaa Kanadasta Newfoundlandin saaresta. Lisäksi löytyi todisteita siitä, että viikingit oleskelivat Kanadassa pidempään kuin on tähän asti oletettu.

Viikingit viettivät Kanadassa satoja vuosia

Löydöt tehtiin suosta läheltä viikinkien asuinsijaa L’Anse aux Meadowsia, joka perustettiin noin vuonna 1000. 30 metrin syvyydessä suossa oli kerros orgaanista materiaalia, joka ajoitettiin radiohiiliajoituksella 1100–1200-luvuille.

Aiemmin tutkijat ovat uskoneet, että viikingit asuivat paikalla vajaat 100 vuotta. Löydetty kerros muistuttaa arkeologien mukaan ”muita Pohjois-Atlantilla olevia viikinkien kulttuurisia kerroksia”. He löysivät muun muassa jäännöksiä kahdesta kuoriaisesta, joita esiintyy Grönlannissa ja Arktiksella, sekä alueella luontaisesti kasvamattomien kasvien, saksanpähkinän ja hampun, siitepölyä.

Lähelle Newfoundlandin arkeologisia kaivauksia on rakennettu jäljennös L’Anse aux Meadowsin viikinkiasutuksesta.

© Shutterstock

Löydöt voivat olla myös intiaaneilta

Tutkijat eivät halua ottaa vielä kantaa siihen, käyttivätkö viikingit kannabista huumeena. Aiempien löytöjen perusteella viikingit viljelivät hamppua Norjassa, mutta todennäköisesti siitä tehtiin lähinnä kangasta.

Jotkut tutkijat epäilevät, että löydöt eivät ole peräisin viikingeiltä. Esimerkiksi arkeologi Birgitta Wallace toteaa, että ei ole todisteita siitä, että viikingit olisivat rakentaneet asuinpaikalle mitään sitten 1000-luvun.

Hän uskookin, että löydöt viittaavat alkuasukkaisiin, jotka ovat käyttäneet paikkaa viikinkien jälkeen.

Tutkijat jatkavat kaivauksia L’Anse aux Meadowsin lähellä elokuussa ja yrittävät löytää joitain pitäviä todisteita Pohjois-Amerikan viikinkien elintavoista.

Lue myös:

Kulttuurihenkilöt

Säästeliäs miljardööri ei ostellut rahoillaan ylellisyystuotteita

6 minuuttia
Sivilisaatiot

Arojen ryöstelijöistä tuli tsaarin uskollisia sotilaita

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Kreivitär Dracula halusi kylpeä veressä

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota