Viikingit: Tuluskivet kertovat viikinkien matkoista

Tutkijat ovat löytäneet todisteita siitä, että viikingit ovat käyneet Newfoundlandin Notre Damen lahdessa, joka oli tuolloin alueen tiheimmin asuttu paikka.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että Notre Damen lahden ympäristössä on ollut viikinkien asuinpaikkoja.

Jaspiskivet kertovat viikinkien käyneen alueella

Noin tuhat vuotta sitten joukko viikinkejä purjehti Newfoundlandin pohjoiskärjestä 230 kilometriä etelään nykyään Notre Damen lahtena tunnettuun paikkaan. Olettamus perustuu alueelta löytyneisiin kahteen jaspiskiveen.

Viikinkien tulen sytyttämiseen käyttämät kivet löydettiin muutama vuosi sitten Newfoundlandin kuuluisasta viikinkien asuinpaikasta L’Anse aux Meadowsista. Tutkijoiden kiville tekemästä kemiallisesta analyysista ilmeni, että kivet olivat peräisin Notre Damen lahdelta. Siitä tutkijat ovat päätelleet viikinkien käyneen alueella.

"Emme tiedä, kävivätkö he siellä kerran vai useammin", kertoo Kevin P. Smith, Haffenreffer Museum of Anthropologyn varajohtaja.

Viikingeistä tiedetään vielä suhteellisen vähän

Seutu oli tuolloin vehreää, ja sieltä sai paljon kalaa ja riistaa. "Lähes puuttomilta Pohjois-Atlantin saarilta saapuneiden mielestä alue on varmasti tuntunut houkuttelevalta", Smith toteaa. Alue oli Newfoundlandin tiheimmin asuttuja, joten viikingit ovat todennäköisesti joutuneet tekemisiin paikallisten kanssa.

Aiemmin on tiedetty, että viikingit kävivät myös Quebecin rannikolla sekä Kanadan arktisilla alueilla. Smithin mukaan Notre Damen lahden todisteet osoittavat, että pohjanmiesten matkoista Uuteen maailmaan on vielä paljon selvittämättä.