Dna-tutkimus tukee saagojen kertomusta siitä, että viikingit kävivät Pohjois-Amerikassa.

Viikingit saivat lapsia intiaanien kanssa

80 islantilaisen dna:sta löytyi viitteitä siitä, että viikingit kävivät Amerikassa ja toivat mukanaan ainakin yhden intiaaninaisen.

Viikingit toivat Islantiin yhden tai useamman intiaanin tuhatkunta vuotta sitten. Tähän tulokseen ovat tulleet espanjalaiset ja islantilaiset tutkijat, jotka ovat löytäneet 80 islantilaiselta yleensä vain intiaaneilla ja itäaasialaisilla tavattua dna:ta.

Aluksi tutkijat luulivat, että eksoottinen dna on peräisin Islantiin muuttaneilta nykyaasialaisilta. Tarkemmissa tutkimuksissa kuitenkin ilmeni, että kaikkien juuret olivat samalla alueella Etelä-Islannissa ja että heidän erikoinen dna-profiilinsa periytyy vähintään 300 vuoden takaa.

”Islanti oli 900-luvulta alkaen eristäytynyt muusta maailmasta. On todennäköistä, että erikoiset geenit ovat peräisin intiaaninaiselta, joka on tullut Amerikasta viikinkien mukana noin vuonna tuhat”, kertoo tutkijaryhmän jäsen, dna-asiantuntija Carles Lalueza-Fox.

Tutkimus on innostanut erityisesti niitä historioitsijoita, joiden mukaan viikingit ennättivät Amerikkaan 500 vuotta ennen Kolumbusta.