Shutterstock
Viikinki ja koira

Viikingit ottivat kotieläimiä mukaan Englantiin

Jopa tuhansien soturien viikinkiarmeija teki valloitusretken Englantiin vuonna 865. Tähän asti on uskottu, että he ryöstivät tarvitsemansa paikan päältä, mutta kemialliset analyysit osoittavat muuta.

Ryösteltyään Englannin rannikoita jo noin 70 vuotta viikingit hyökkäsivät suurella armeijalla Britteinsaarille vuonna 865.

”Suuri pakana-armeija”, kuten viikinkien hyökkäysjoukkoja sittemmin alettiin kutsua, valtasi suuren osan Englantia legendaarisen Ragnar Lodbrokin poikien johdolla.

Tutkijat ovat kuitenkin kiistelleet armeijan koosta ja koostumuksesta, sillä siitä on ollut saatavilla yllättävän niukasti tietoa.

Brittiläiset ja hollantilaiset tutkijat ovat nyt suorittaneet kemiallisia analyyseja Keski-Englannissa sijaitsevalta viikinkien polttohautaus- ja hauta-alueelta Heath Woodista löydetyille ihmisten ja eläinten luille. Analyysien tulokset viittaavat siihen, että viikingit toivat kotiseuduiltaan Englantiin paljon muutakin kuin tähän asti on oletettu.

Viikinkihauta Reptonissa Englannissa

Heath Woodin viikinkikalmistossa tehtiin paljon kaivauksia 1980-luvulla. Sen 59 hautakumpua kuuluvat merkittävimpiin arkeologisiin jäännöksiin ”suuresta pakana-armeijasta” Englannissa.

© Martin Biddle

Lemmikit haudattiin omistajiensa kanssa

Arkeologit löysivät Heath Woodin hautakumpujen kaivauksissa muun muassa hevosen, koiran ja sian luita.

Vakiintuneen käsityksen mukaan viikinkiarmeijat eivät ottaneet laivoilleen mukaan kotieläimiään vaan ryöstivät niitä kohteessaan paikallisilta.

Kalmiston eläinten luiden strontiumisotooppianalyysit osoittivat kuitenkin, että ne eivät olleet Englannista. Tässä analyysissa luiden strontiumisotooppeja verrataan paikallisten kasvien strontiumisotooppeihin, ja jos niissä esiintyy suurta vastaavuutta, eläimet ovat todennäköisesti peräisin samalta alueelta kuin kasvit.

”Tärkein lähteemme tuolta ajalta, Anglosaksien kronikka, kertoo viikinkiarmeijan ryöstäneen Englannissa hevosia paikallisilta, mutta meidän isotooppitutkimuksemme osoittavat, että se ei ole koko totuus – he toivat eläimiä myös kotiseuduiltaan”, kertoo väitöskirjatutkija Tessi Löffelmann Durhamin yliopistosta.

”Se osoittaa, että viikingit arvostivat hevosiaan ja koiriaan niin paljon, että ottivat niitä mukaansa Skandinaviasta. Omistajan kuoltua eläimet uhrattiin ja haudattiin yhdessä omistajansa kanssa”, täydentää professori Julian Richards tutkimukseen osallistuneesta Yorkin yliopistosta.

Tutkijoiden tekemien strontiumisotooppianalyysien mukaan kolme heidän tutkimaansa kotieläintä olivat peräisin Norjasta tai Keski-Ruotsista.

Paikallisia liittyi viikinkiarmeijaan

Lisäksi tutkijat analysoivat kalmiston polttohaudattujen ihmisen luita ja havaitsivat, että osa vainajista ei ollut kotoisin Skandinaviasta vaan Englannin keskiosista.

Tutkijoiden mukaan viikingit siis mahdollisesti vahvistivat armeijaansa värväämällä siihen paikallisia englantilaisia sotureita.

Tutkimus myös antaa uutta pontta kiistalle ”pakana-armeijan” koosta. Joidenkin tutkijoiden mukaan armeija koostui vain muutamasta sadasta miehestä, osa on sitä mieltä, että sotureita oli tuhansia. Kotoa tuotujen kotieläinten kuljettaminen mukana sotaretkellä viittaa kuitenkin siihen, että armeija oli huomattavan suuri.