Berserkkien silmitön raivo oli tärkeä osa viikinkien taistelutaktiikkaa.

Viikingit kukistivat vihollisensa viekkaudella

Viikingit kohtasivat vihollisensa taistelutantereella pelottomasti mutta osasivat myös käyttää viekkautta. Yhdistelmä teki heistä pelättyjä koko Euroopassa.

torstai 21. toukokuuta 2015

Viikingit hyökkäsivät transsissa

Viikingit hyökkäsivät usein kiilamaisessa ”sianpäämuodostelmassa”. Se koostui yleensä yhden laivan ­miehistöstä, jonka jäsenet tunsivat toisensa hyvin. Etummai­sena hyökkäsivät valiosoturit eli ­berserkit transsin­kaltaisessa tilassa. Tavoitteena oli hajottaa vihollisen muodostelma ja tappaa ensin heidän takimmaiset miehensä.

Viikingit olivat ovelampia kuin luultiin

Jos vihollinen taisteli ratsain, viikingit turvau­tuivat viekkauteen: he kaivoivat kuopan, peittivät sen ja houkuttelivat viholliset ­ratsastamaan kuoppaan. Sitten he iskivät näiden kimppuun. Taktiikkaa käytettiin muun muassa Pariisissa vuonna 886.

Siirtele hiirtä kuvan päällä, niin pääset lukemaan hyökkäyksen vaiheista.

Näin viikingit puolustautuivat

Kun viikingit joutuivat puolustautumaan, he asettuivat vähintään viiden miesrivistön syvyiseen linjaan. Linjan etummaiset soturit olivat varustautuneet miekoin ja kilvin.

Seuraavan rivin sotureilla oli aseenaan pitkävartinen sotakirves, joka oli yksi viikinkien suosikkiaseista. Sillä pystyi iskemään edessä olevien ­päiden ylitse ja murtamaan vihollisen kallon.

Kolmannen rivin sotureilla oli pitkä ­keihäs, jolla he pistivät vihollisia kilpimuurin alitse jalkoihin tai mahaan. Neljännen rivin sotureilla oli aseinaan keihäitä ja linkoja, joilla he pommittivat vihollisia edessään olevien miesten päiden ylitse.

Takimmaisen rivin sotureilla oli aseenaan jouset, joiden kantama oli viikinkien aseista pisin ja joita arvostettiin suuresti. Jousimiehet aloittivat usein taistelun ampumalla nuolikuuroja ­vihollisen niskaan, ja joskus he ­ratkaisivat ­taistelun heti alkuunsa.

Haluatko lukea lisää viikinkien ovelista hyökkäysstrategioista, joihin vaadittiin vuosien taistelukoulutus? Lataa koko Historian numero 8/2015 artikkeli.Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...