Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uuden tanskalaisen tutkimuksen mukaan viikingit eivät käyttäneet kilpiä vain suojautumiseen.

© Shutterstock
Sivilisaatiot - Viikingit

Viikingit käyttivät kilpeä aseena

Tanskalaistutkija antoi löylyttää itseään miekalla selvittääkseen, miten viikingit käyttivät kilpiään taistelussa. ”Kokeellinen arkeologia” johti yllättävään havaintoon.

12 kilon painoiseen rautapaitaan pukeutunut tutkija Rolf Warming suojautui kilpensä taakse, kun ”vihollinen” hyökkäsi hänen kimppuunsa miekka ojossa. Hyökkääjä iski miekallaan Warmingin kilpeä yhä uudelleen ja tuotti tälle samalla arvokasta tutkimustietoa viikinkien taistelutavoista.

”Koe osoitti, että viikingit käyttivät kilpeään todennäköisesti paljon aktiivisemmin kuin tähän asti on luultu”, Kööpenhaminen yliopiston tohtorikoulutettava Rolf Warming toteaa Videnskab.dk-sivuston artikkelissa.

Terävät miekat toivat kokeeseen realismia

Warming on ensimmäisenä tutkinut viikinkien taistelutekniikoita käytännössä oikeilla terävillä miekoilla ja aidoilla kilvillä. Käytännön koe on osa hänen väitöstutkimustaan.

Warmingin kokeen perusteella viikingit eivät suojautuneet kilven taakse ja ottaneet vain vastaan vihollisen miekaniskuja, vaan he käänsivät kilpeä niin, että miekan terä liukui kilven pintaa pitkin ja vihollinen menetti tasapainonsa. Sen jälkeen he löivät vihollista miekallaan tai kirveellään tai iskivät tätä kilven reunalla kasvoihin.

Asento vaikutti kilven kestävyyteen

Warming huomasi kokeensa aikana myös, että hänen kilpensä ei olisi millään kestänyt koko päivää taistelussa, mikäli hän olisi vain antanut vihollisen hakata sitä miekallaan. Jonkin ajan kuluttua kilvestä olisi ollut jäljllä pelkkä kädensija. Kun hän sen sijaan käänsi kilpensä vinoon niin, että vihollisen miekka luisti sen pintaa pitkin sivuun, miekan iskut eivät juurikaan vaurioittaneet kilpeä.

Seuraavaksi Warming aikoo selvittää, kuinka hyvin viikinkien kupurakilvet kestivät taistelussa, ja hän aikoo käyttää kokeessa miekkojen lisäksi teräviä kirveitä ja nuolia.

Rolf Warming ei itse lyönyt kokeessa vastustajaansa miekalla, mutta hän pani merkille hetket, jolloin hänellä olisi ollut mahdollisuus tappavaan vastaiskuun.

Lue myös:

Viikingit

Viikinkikilven vahvuus todistettiin rajuissa testeissä

3 minuuttia
viking shield reconstruction
Viikingit

Tällaisia olivat viikinkien kilvet

2 minuuttia
Katso, miten korea miekka!
Viikingit

Uusi tutkimus: viikingit käyttivät hauraita koristemiekkoja

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota