Susanne Østergaard, Afd. for Konservering og Naturvidenskab Moesgård Museum & Nordjyllands Historiske Museum & Marianne Hem Eriksen
Viking kallo hautaus

Viikingit hautasivat kuolleet asumustensa alle

Uusi tutkimus osoittaa, että viikingit ja heidän esi-isänsä hautasivat kallonosia ja pikkulasten luurankoja asumustensa alle.

Viikingeillä ja heidän esi-isillään oli tähän asti vähän tunnettu ja hieman makaaberi hautausrituaali: kuolleita haudattiin asumuksiin.

Asiasta kirjoittaa norjalainen arkeologi Marianne Hem Eriksen Oslon yliopistosta.

Hänen laatimassaan raportissa kerrotaan vuosilta 250 eea.–1050 jaa. 40 tapauksesta, joissa kalloja ja lasten luita oli haudattu lattioiden alle, oviaukkoihin, pihoille ja kaivoihin.

Viking kallo hautaus

Aalborgissa arkeologit löysivät kallon osia noin vuodelta 250 eea. peräisin olevan asumuksen kahden lattiakerroksen välistä. Kallo kuului luultavasti naiselle, joka lyötiin kuoliaaksi kirveellä tai miekalla.

© Susanne Østergaard, Afd. for Konservering og Naturvidenskab Moesgård Museum & Nordjyllands Historiske Museum & Marianne Hem Eriksen

Kolme esimerkkiä luulöydöistä

  • Aalborg: Murtunut kallo löydettiin kahden lattiakerroksen välistä noin vuodelta 250 eea. peräisin olevasta asumuksesta.

  • Aarhus: Halkaistu kallo löydettiin 900-luvulta peräisin olevasta kaivosta.

  • Ribe: Kallon osia, joihin oli kaiverrettu riimuja, löydettiin 700-luvulta peräisin olevalta tunkiolta.

Hautapaikka valittiin tarkoituksella

Tähän saakka arkeologit ovat uskoneet, että asumuksista löydetyt luut olivat joutuneet niihin sattumalta, mutta Eriksen uskoo, että luita haudattiin asumuksiin­ tarkoituksella.

”Kiinnostavinta löydöissä on, että niistä voi päätellä luiden olleen viikingeille maagisia esineitä ihmisyksilön jäänteiden sijaan ja että he selvästi halusivat kuolleiden olevan läsnä asumuksen arkisessa elämässä”, Eriksen kertoo.

Merkkejä brutaalista väkivallasta

Arkeologin mukaan salaperäinen tapa voi johtua siitä, että kuolleen ihmisen perimmäinen olemus haluttiin säilyttää tai että kuolleen vihollisen persoonallisuus haluttiin tuhota lopullisesti.

Lukuisissa kalloissa on nimittäin merkkejä rajusta väkivallasta, mikä voi kieliä siitä, että kallot kuuluivat vihollisille.