Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

”Viikingeillä oli sarvikypärät”

Taiteilijat ovat 1800-luvulta lähtien kuvanneet viikingit sarvekkaissa kypärissä, ja se kuva elää yhä. Mutta oliko viikingeillä todella sarvikypärät, vai onko kyseessä vain piintynyt uskomus?

Shutterstock/NTNU Vitenskapsmuseet & Christian Tønsber

Renessanssiaikaan Rooman valtakunnan periviholliset, germaanit, esitettiin usein sotureina, joilla oli päässään sarvikypärät. Sarvet korostivat mielikuvaa germaaneista niin sanottuina jaloina villeinä – millä tarkoitettiin alkukantaisia mutta ”sivistyksen turmelemattomia” kansoja ja ihmisiä.

Skandinaviassa historioitsijat, arkeologit ja taiteilijat omaksuivat käsityksen jalosta villistä 1800-luvulla. Tuolloin pohjoismaat olivat asemansa Euroopan valtapolitiikassa menettäneitä pikkuvaltioita, ja ajan kansallisromanttisen virtausten myötä ne alkoivat etsiä menneisyydestään jotain ylpeilyn aihetta.

Se löytyi ajalta 793–1066, jota alettiin kutsua ”viikinkiajaksi”. Viikinkiajalla Skandinavian valtioilla oli vielä valtaa, joten sieltä saatiin aineksia kansallistunnon kohottamiseen.

Viikinkien hurjuuden korostamiseksi heidät alettiin kuvata germaanityyliin sarvekkaissa kypärissä.

Tanskassa ensimmäinen tunnettu sarvikypäräisen viikingin kuva on vuodelta 1877, ja Ruotsista löytyy esimerkkejä muutaman vuoden päästä. 1900-luvun alussa sarvikypäristä tuli vakiintunut osa viikinkikuvastoa.

PUOLESTA JA VASTAAN: Löydöt kertovat totuuden

Gjermundbun kypärä Norjasta on parhaiten säilynyt viikinkiajan kypärä.

© NTNU Vitenskapsmuseet & Christian Tønsberg

LOPPUPÄÄTELMÄ: Viikingit käyttivät sotaan soveltuvia kypäriä

Tutkimusten perusteella voidaan melko varmasti väittää, että viikinkien kypärissä ei ollut sarvia – ainakaan silloin kun he taistelivat. Viikinkiajalta on löydetty vain kaksi melko hyvin säilynyttä kypärää, eikä niistä kummassakaan ollut sarvia.

Kun sarvikypäriä ei mainita myöskään tutkijoiden monessa suhteessa luotettavina pitämissä kirjallisissa lähteissäkään, ne ovat hyvin todennäköisesti pelkkä myytti.

Arkeologisten löytöjen perusteella viikingit käyttivät taistellessaan kyllä kalloa, silmiä ja nenää suojaavaa kypärää, mutta siinä ei ollut sarvia. Sarvin koristeltuja kypäriä on saatettu käyttää seremoniallisissa yhteyksissä, mutta siitäkään ei ole todisteita.

Mielikuva karskeista sarvipäisistä viikingeistä elää nykyään pääasiassa mainosten, matkamuistojen, lelujen ja naamiaisasujen ansiosta.

MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO: Viikinkien kypärissä ei ollut sarvia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota