Uusi tutkimus: Viikinkiajan kankaissa lukee ”Allah”

Tutkija uskoo selvittäneensä ruotsalaisista viikinkihaudoista löydetyissä nauhoissa olevat kuviot. Nauhoihin on hänen mukaansa kirjailtu arabialaisilla kirjoitusmerkeillä sanat ”Allah” ja ”Ali”.

Nauhassa olevat kuviot ovat tutkijan mukaan kuufalaisia kirjoitusmerkkejä.

© Annika Larsson

Niitä on tähän asti pidetty vain tyypillisinä viikinkien koristekuvioina. Uuden ruotsalaistutkimuksen mukaan kuvioilla on kuitenkin tietty merkitys:

Ruotsista 800–900-luvun viikinkihaudoista löydettyjen kangasnauhojen kuviot ovatkin arabiankielisiä kuufalaisia kirjoitusmerkkejä.

Kankaissa lukee ”Allah” ja ”Ali” – Ali oli profeetta Muhammadin serkku.

Tutkimus tehtiin Uppsalan yliopistossa.

Viikingit kävivät Lähi-idässä

Tutkimuksen tehnyt ruotsalainen arkeologi Annika Larsson sai apua muun muassa iranilaiselta kollegaltaan merkkien tulkitsemisessa.

”Mieleeni muistui, että olin nähnyt samankaltaisia kuvioita Espanjassa maurien tekstiileissä”, Larsson kertoi brittiläiselle BBC:lle.

Euroopan jokia pitkin purjehtineet viikingit olivat säännöllisesti yhteydessä islamilaiseen maailmaan, ja heistä on löydetty jälkiä jopa Bagdadista asti.

Siksi ei olekaan ihme, että Skandinavian viikinkihaudoista on löydetty arabialaisia esineitä, joita viikingit ovat hankkineet retkillään joko ostamalla tai ryöstämällä.

Islamin vaikutusta?

Larssonin mukaan nyt ei kyse ole kuitenkaan ryöstösaaliista tai kauppatavarasta. Hän kertoo pikemminkin uskovansa, että viikinkien hautausrituaalit ovat saaneet vaikutteita islamista.

”Todennäköisesti islaminusko ja sen ajatus kuolemanjälkeisestä elämästä on vaikuttanut viikinkien hautaustapoihin”, Larsson arvioi sen perusteella, että nauhat on ilmeisesti valmistettu Länsi-Euroopassa.

Tutkijat yrittävät nyt selvittää haudassa olleiden vainajien alkuperää muun muassa dna-tutkimusten avulla.