Uusi tutkimus: Viikingit ottivat hevosia veneisiinsä

Englannissa sijaitsevien viikinkihautojen tuoreet analyysit paljastivat, että skandinaaviset soturit toivat hevosensa mukanaan tehdessään ryöstöretkiä Pohjanmeren yli.

Viking på stor hvid hest
© Shutterstock

Durhamin yliopiston, Oxfordin yliopiston ja Vrije Universiteit Brusselin tutkijaryhmä yllättyi, kun he analysoivat aiemmin tänä vuonna Englannista viikinkien haudoista löydetyistä hevosen luurangoista otettuja strontiuminäytteitä.

Historioitsijat olivat siihen saakka olettaneet, että viikingit käyttivät Englantiin matkustaessaan varastamiaan paikallisia hevosia.

Tuoreet strontiumtutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että viikinkien veneissä oli sen sijaan useita hevosia, kun he ylittivät Pohjanmeren.

Asiantuntijat voivat määrittää luurangon jäännöksistä peräisin olevia strontium-isotooppeja tutkimalla, missä ihminen – tai tässä tapauksessa hevonen – varttui.

Viikingit eivät halunneet lähteä sotaan vierailla hevosilla

Jonkinlainen ihme oli ylipäätään se, että viikinkiajan hevosista oli edes mahdollista tehdä strontiumanalyysi.

Jos hevoset olisivat viettäneet Englannissa pidemmän ajan ennen kuolemaansa, niiden strontiumjälki olisi muuttunut niin, että se olisi muistuttanut paikallisten hevosten jälkeä.

Asiantuntijat eivät vielä osaa sanoa, tuotiinko nämä hevoset tänne osana ryöstöretkiä vai silloin, kun skandinaaviset perheet matkustivat Englantiin asettautumaan sinne aloilleen.

Siihen, miksi viikingit toivat mukanaan omia hevosiaan, voi kuitenkin olla useita syitä.

Ensinnäkin hevosen kouluttaminen taistelua varten kestää kauan.

Viikingit eivät voineet luottaa paikallisiin hevosiin, jos he halusivat käyttää sellaisia sotimiseen, vaan heidän oli kuljetettava omat hevosensa mukanaan.

Viikingeillä oli hyvin läheinen suhde hevosiinsa ja muihin eläimiin. Kuulet tässä Durhamin yliopiston ja Suffolkin yliopiston arkeologien kertovan lisää viikingeistä ja heidän eläimistään.

Viikingeillä oli hyvin läheinen suhde hevosiinsa ja muihin eläimiin. Kuulet tässä Durhamin yliopiston ja Suffolkin yliopiston arkeologien kertovan lisää viikingeistä ja heidän eläimistään.