Uusi tutkimus: viikingit käyttivät hauraita koristemiekkoja

Tutkijat ovat analysoineet kolmea vanhaa viikinkimiekkaa neutronikuvantamlla ja havainneet niiden olevan lähinnä koriste-esineitä. Miekat oli koristeltu taidokkain kuvioin, mutta taistelussa ne olivat täysin hyödyttömiä.

Katso, miten korea miekka!

Jotkut viikingit kantoivat kauniita koristemiekkoja, jotka olisivat olleet kelvottomia taistelussa.

© Shutterstock

Perinteinen mielikuva miekkojaan heiluttavista ja villisti karjuvista viikinkisotureista ei ehkä pidäkään täysin paikkaansa. Todellisuudessa ainakin jotkut viikingit olivatkin kenties turhamaisia keikareita, jotka kulkivat ympäriinsä esitellen hienoja koristemiekkojaan.

Tanskan kansallismuseon kokoelmaan kuuluvan kolmen vanhan viikinkimiekan tutkimus on nimittäin osoittanut, että koristeelliset miekat ovat rakenteeltaan laminaatteja.

Korea miekka ei ollut kestävä

Tanskan kansallismuseon tutkijat analysoivat kolmea viikinkimiekkaa neutronikuvantamalla. Tässä kuvantamismuodossa esinettä pommitetaan mikroskooppisilla neutronihiukkasilla, jotka tunkeutuvat syvemmälle metalliin kuin esimerkiksi röntgensäteet. Tämän ansiosta neutronikuvantaminen paljastaa enemmän yksityiskohtia miekan terän rakenteesta ja metallin työstötavoista.

Nyt skannatut kolme miekkaa osoittautuivat rakenteeltaan laminoiduiksi, eli ne on valmistettu hitsaamalla yhteen ohuita rauta- ja terässuikaleita. Samalla metallisuikaleita on taiteltu, kierretty ja väännelty, jotta miekan terään on syntynyt koristeellisia kuvioita. Kyseisellä tekniikalla valmistetut miekat ovat rakenteeltaan verrattain hauraita.

Kuvan kolme miekkaa ovat peräisin 800–900-luvulta Keski-Jyllannista Tanskasta.

”Taisteluun tarkoitetussa miekassa olettaisi olevan lujat teräksiset leikkausterät sekä rautainen ydin iskuja vaimentamaan. Nyt tutkituissa miekoissa näin ei ole,” kertoo tohtori Anna Fedrigo Kööpenhaminen yliopiston Nanoscience Centeristä.

Koristemiekka oli statussymboli

Tutkijoiden mukaan viikinkien koristemiekat saattavat olla merkki siitä, että ajan mittaan miekat eivät olleet enää pelkästään sota-aseita, vaan niistä tuli myös yläluokan vallan ja vaurauden symboli.

Laminoidun miekan valmistaminen on ollut hidasta ja työlästä, minkä vuoksi miekat ovat todennäköisesti olleet niin kalliita, että vain varakkailla ja ylhäisillä viikingeillä on ollut niihin varaa.