Uusi tutkimus: viikingit käyttivät hauraita koristemiekkoja
Tutkijat ovat analysoineet kolmea vanhaa viikinkimiekkaa neutronikuvantamlla ja havainneet niiden olevan lähinnä koriste-esineitä. Miekat oli koristeltu taidokkain kuvioin, mutta taistelussa ne olivat täysin hyödyttömiä.

Jotkut viikingit kantoivat kauniita koristemiekkoja, jotka olisivat olleet kelvottomia taistelussa.
Perinteinen mielikuva miekkojaan heiluttavista ja villisti karjuvista viikinkisotureista ei ehkä pidäkään täysin paikkaansa. Todellisuudessa ainakin jotkut viikingit olivatkin kenties turhamaisia keikareita, jotka kulkivat ympäriinsä esitellen hienoja koristemiekkojaan.
Tanskan kansallismuseon kokoelmaan kuuluvan kolmen vanhan viikinkimiekan tutkimus on nimittäin osoittanut, että koristeelliset miekat ovat rakenteeltaan laminaatteja.
Korea miekka ei ollut kestävä
Tanskan kansallismuseon tutkijat analysoivat kolmea viikinkimiekkaa neutronikuvantamalla. Tässä kuvantamismuodossa esinettä pommitetaan mikroskooppisilla neutronihiukkasilla, jotka tunkeutuvat syvemmälle metalliin kuin esimerkiksi röntgensäteet. Tämän ansiosta neutronikuvantaminen paljastaa enemmän yksityiskohtia miekan terän rakenteesta ja metallin työstötavoista.
Nyt skannatut kolme miekkaa osoittautuivat rakenteeltaan laminoiduiksi, eli ne on valmistettu hitsaamalla yhteen ohuita rauta- ja terässuikaleita. Samalla metallisuikaleita on taiteltu, kierretty ja väännelty, jotta miekan terään on syntynyt koristeellisia kuvioita. Kyseisellä tekniikalla valmistetut miekat ovat rakenteeltaan verrattain hauraita.