Shutterstock
Viikingit matkalla

Uusi löytö: Viikingit oleskelivat Amerikassa luultua pitempään

Saagat kertovat viikinkien lyhyestä epäonnistuneesta yrityksestä perustaa Pohjois-Amerikkaan siirtokunta. Uudet kiinnostavat löydöt voivat olla todiste siitä, että viikingit menestyivätkin Amerikassa paremmin kuin tähän asti on oletettu.

Newfoundlandin länsirannikolta tuulen pieksämän niemen kärjestä arkeologi Sarah Parcak on tehnyt mielenkiintoisen löydön, joka saattaa panna historiankirjat uusiksi.

Paikan nimi on Point Rosee, ja sieltä on ehkä löytynyt 1000-luvulta peräisin olevan viikinkien asuinpaikan jäännökset.

Parcak ja ryhmä muita arkeologeja löysivät paikan etsiessään Newfoundlandin länsirannikolta merkkejä viikingeistä uudella satelliittitekniikalla.

Kun Point Roseen kuvissa näkyi outoja tummia kuvioita syvällä maassa, siellä päätettiin järjestää pienimuotoinen koekaivaus.

Kaivauksissa on tähän mennessä paljastunut turverakenteinen seinä – eivätkä Amerikan intiaanit ja 1600-luvun eurooppalaiset siirtolaiset käyttäneet asumuksissaan turvetekniikkaa.

Lähellä seinärakennetta oli useita pieniä rautakuonan paloja (12 kiloa kaikkiaan). Rautakuonaa syntyi, kun järvimalmia jalostettiin, jotta saatiin rautaa työkalujen ja aseiden valmistukseen. Tämä sinänsä voisi toki olla merkki myös muiden kuin viikinkien oleskelusta Point Roseessa.

Vain viikingit sulattivat rautaa samalla tavalla

Parcak on vakuuttunut siitä, että kyse on silti viikingeistä:

"Uusi löytö voi paljastaa lukuisia viikinkien salaisuuksia, esimerkiksi sen, että he uskaltautuivat pidemmälle Uuteen maailmaan kuin tähän asti olemme uskoneet, hän sanoo.

Ja Parcak saa näkemykselleen tukea viikinkiasiantuntija Douglas Bolenderilta:

"Emme tunne muita kulttuureita, jotka olisivat voineet nostaa järvimalmia Newfoundlandissa ja kuumentaa sitä", hän painottaa.

Viikingit saattoivat asua Amerikassa pitkään

Tähän asti viikinkiasuinpaikka L'Anse aux Meadowsissa 600 kilometriä Point Roseeta pohjoisempana on ollut arkeologien ainoa todiste siitä, että viikingit kävivät matkoillaan Pohjois-Amerikassa asti.

Asuinpaikka oli kaiken lisäksi toiminut viikingeille vain väliaikaisena tukikohtana, jota he käyttivät muutaman vuoden ajan ennen kuin he hylkäsivät sen kokonaan.

Tämä on tulkittu merkiksi siitä, että intiaanit karkottivat viikingit hyvin pan tai että viikingit itse päättivät palata pian kotiin.

Point Roseen löytö voi merkitä, että nyt asiat on ajateltava kokonaan uusiksi:

“Jos Point Roseen asuinpaikka on eri ajalta kuin L'Anse aux Meadows, tieto voi muuttaa historiaa. Voikin olla, että viikingit viihtyivät Uudessa maailmassa huomattavasti pitempään", sanoo Susan Parcak, joka jatkaa kaivauksia paikalla.