Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kun arkeologit tutkivat 1100-luvulta peräisin olevan Trondheimin linnan kaivon, he löysivät sieltä kivien alta kallon ja useita ihmisenluita.

© Norsk institutt for Kulturminneforskning
Sivilisaatiot - Viikingit

Uusi löytö: Saaga piti paikkansa

Alkujaan vuodelta 1185 peräisin oleva kuningas Sverren saaga kertoo, miten vihollinen myrkytti linnan kaivon mädäntyvällä ruumiilla. Arkeologit ovat nyt löytäneet ruumiin kaivosta Norjan Trondheimista.

”Baglit [tanskalaisten tukemat kapinalliset] ryöstivät linnasta kaiken ja polttivat sitten joka talon. He ottivat kuolleen miehen ja heittivät hänet kaivoon. Sitten he heittivät kaivoon kiviä, kunnes se oli täynnä.”

Kohtaus on noin vuosina 1151–1202 eläneestä Norjan kuninkaasta Sverre Sigurdinpojasta kertovasta saagasta. Vihollinen ryösti ja tuhosi hänen linnansa Trondheimissa. Arkeologisissa kaivauksissa on nyt osoittautunut, että Sverren saagan tarina pitää paikkansa.

Ruumis on oikealta aikakaudelta

Viime kesänä norjalaiset arkeologit löysivät kaivosta luurangon jäännöksiä. Radiohiiliajoituksen mukaan luut ovat 35–40-vuotiaan miehen, joka on elänyt 1100-luvun lopulla. Kuningas Sverren linna vallattiin vuonna 1197.

Historioitsijat ovat epäilleet tarinan paikkansapitävyyttä, mutta Trondheimin löytö osoittaa, että viikinkiajan ja keskiajan kertomuksia ei ole aina syytä pitää vain sepitteinä tai mielikuvituksellisena ylistyksenä kuninkaalle, joka on maksanut saagan kirjoittajalle. Saagan ensimmäinen osa on kirjoitettu vuonna 1185 ja toinen osa ilmeisesti Sverren kuoleman jälkeen vuonna 1202.

Arkeologit riemuitsevat: ainutlaatuista aineistoa

Norjalaiset arkeologit eivät ole pysyä nahoissaan:

”Tämä on aivan uskomatonta. Löytö on ilmiömäinen. En tunne muita tapauksia, joissa näin vanha kirjallisissa lähteissä mainittu tapahtuma olisi tällä tavoin voitu osoittaa todeksi", toteaa arkeologi ja projektinjohtaja Anna Petersén Norjan kulttuuriperinnön tutkimuslaitoksesta.

Lue myös:

Viikingit

Kuollut viikinkikuningas teki ihmeitä haudassaan

2 minuuttia
Viikingit

Viikingit arvostivat puhtautta

6 minuuttia
Viikingit

Viikingit olivat taitavia purjehtijoita

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota