Uusi löytö: Saaga piti paikkansa

Alkujaan vuodelta 1185 peräisin oleva kuningas Sverren saaga kertoo, miten vihollinen myrkytti linnan kaivon mädäntyvällä ruumiilla. Arkeologit ovat nyt löytäneet ruumiin kaivosta Norjan Trondheimista.

Kun arkeologit tutkivat 1100-luvulta peräisin olevan Trondheimin linnan kaivon, he löysivät sieltä kivien alta kallon ja useita ihmisenluita.

© Norsk institutt for Kulturminneforskning

”Baglit [tanskalaisten tukemat kapinalliset] ryöstivät linnasta kaiken ja polttivat sitten joka talon. He ottivat kuolleen miehen ja heittivät hänet kaivoon. Sitten he heittivät kaivoon kiviä, kunnes se oli täynnä.”

Kohtaus on noin vuosina 1151–1202 eläneestä Norjan kuninkaasta Sverre Sigurdinpojasta kertovasta saagasta. Vihollinen ryösti ja tuhosi hänen linnansa Trondheimissa. Arkeologisissa kaivauksissa on nyt osoittautunut, että Sverren saagan tarina pitää paikkansa.

Ruumis on oikealta aikakaudelta

Viime kesänä norjalaiset arkeologit löysivät kaivosta luurangon jäännöksiä. Radiohiiliajoituksen mukaan luut ovat 35–40-vuotiaan miehen, joka on elänyt 1100-luvun lopulla. Kuningas Sverren linna vallattiin vuonna 1197.

Historioitsijat ovat epäilleet tarinan paikkansapitävyyttä, mutta Trondheimin löytö osoittaa, että viikinkiajan ja keskiajan kertomuksia ei ole aina syytä pitää vain sepitteinä tai mielikuvituksellisena ylistyksenä kuninkaalle, joka on maksanut saagan kirjoittajalle. Saagan ensimmäinen osa on kirjoitettu vuonna 1185 ja toinen osa ilmeisesti Sverren kuoleman jälkeen vuonna 1202.

Arkeologit riemuitsevat: ainutlaatuista aineistoa

Norjalaiset arkeologit eivät ole pysyä nahoissaan:

”Tämä on aivan uskomatonta. Löytö on ilmiömäinen. En tunne muita tapauksia, joissa näin vanha kirjallisissa lähteissä mainittu tapahtuma olisi tällä tavoin voitu osoittaa todeksi", toteaa arkeologi ja projektinjohtaja Anna Petersén Norjan kulttuuriperinnön tutkimuslaitoksesta.