Frank McGrath

Uuden supermarketin kellarissa on viikinkien koti

Kaupassakäynti voi Dublinissa olla myös historiallinen elämys. Irlannin pääkaupungissa maan alla on niin paljon muinaisjäännöksiä, että rakennuttajien pitää keksiä aivan uusia ratkaisuja.

Lidlin uudessa myymälässä Dublinissa Irlannissa käytävällä neljä on muutakin kuin ketsuppia ja pastaa. Siellä voi katsella pleksilasin läpi lattian alla olevia viikinkitalon jäännöksiä.

Kun myymälää alettiin rakentaa vuonna 2020, rakennustyömaalla maasta paljastui kiviä vanhasta rakennuksesta. Liikkeen saksalaisomistajat kutsuivat paikalle irlantilaisia arkeologeja tutkimaan asiaa.

Kivet osoittautuivat olevan peräisin 1000-luvun rakennuksesta. Noihin aikoihin Irlannin itäosassa valtaa pitivät viikingit.

Tutustu arkeologien työhön marketin alla.

Lidl mietti yhdessä arkeologien kanssa, miten talo voitaisiin säilyttää piilottamatta sitä yleisöltä.

Ratkaisu oli pleksilasi, jonka läpi asiakkaat voivat nähdä vilauksen arkeologisista paikoista. Myymälän lattiassa onkin nyt paikoin pleksilasia, joista näkyy viikinkitaloon.

Ostosten lomassa voi siis arvailla, mahtoivatko talon asukkaat juuri tässä kohtaa karstata villaa tai hioa taistelukirvestä pitkinä talvi-iltoina.

Monet asiakkaat pysähtyvät ottamaan valokuvan myymälän lattian alla olevasta viikinkiasumuksesta.

© Frank McGrath

Arkeologit uskovat, että Lidlin alla sijaitsevassa viikinkitalossa oli asunut niin sanottuja hiberno-norjalaisia (viikinkien jälkeläisiä, jotka avioituivat paikallisten kanssa).

He pitävät Lidlissä tehtyä ratkaisua hyvänä mallina sille, miten Dublinin maaperään kätkeytyviä arkeologisia paikkoja voitaisiin vastaisuudessakin säilyttää ja pitää esillä.