Uloste paljastaa: Keuhkoahtaumatauti on viikinkien syytä
Tutkijat ovat pohtineet pitkään, miksi keuhkoahtaumatauti ja keuhkolaajentuma ovat nykyisin niin yleisiä. Nyt on selvinnyt, että nämä hengenvaaralliset keuhkosairaudet ovat peräisin viikingeiltä.

Loiset ja syöpäläiset vaivasivat viikinkejä niin paljon, että heidän kehonsa alkoi suojautua niiltä keinolla, joka saattoi johtaa keuhkosairauksiin.
Keuhkosairaudet ovat viikinkien syytä
Keuhkolaajentuman ja keuhkoahtaumataudin kaltaiset keuhkosairaudet ovat periytyneet meille viikingeiltä. Näin totesi Liverpoolin trooppisen tautien tutkimuslaitoksen ryhmä tutkittuaan viikinkiaikaisia ulosteita.
Tutkijoiden mukaan viikingit kärsivät sisäloisista, jotka saivat heidän elimistössään syntymään alfa-1-antitrypsiiniä (A1AT), joka ehkäisi loisten mahdollisesti aiheuttamia tauteja.
Juuri sama proteiini on johtanut siihen, että nykyisin ihmiset ovat alttiita sairastumaan keuhkolaajentumaan, keuhkoahtaumatautiin ja muihin keuhkosairauksiin.
Tanskalaiskäymälät kertovat loisista
Sisäloisten yleisyys selvisi, kun tutkijat tonkivat vuosina 1018–1030 käytössä olleen viikinkien asuinpaikan käymälöitä tanskalaisen Viborgin kaupungin lähellä. Kun viikinkien ulostetta sisältäviä maanäytteitä tarkasteltiin mikroskoopilla, niistä erottui tuhat vuotta vanhoja loisten munia.
Munien dna:n analyysi osoitti, että sekä viikingit että heidän eläimensä kärsivät loisista. Professori Richard Pleassin mukaan juuri loishyökkäykset johtivat keuhkoahtaumatautia nykyisin aiheuttavan proteiinin erittymisen:
"Viikingit ovat syöneet pilaantunutta ruokaa, ja loiset ovat levinneet heidän elimistössään jopa keuhkoihin ja maksaan, jossa niiden synnyttämät proteaasit [proteiineja hajottavat entsyymit] ovat aiheuttaneet sairauksia."
Lue lisää: Loiset ja parasiitit kiusasivat roomalaisia
Viallinen proteiini aiheuttaa keuhkosairauksia
A1AT:ta erittyi, jotta viikingit olisivat suojassa loisilta, ja jos proteiini toimi niin kuin sen piti, se suojasi keuhkoja ja maksaa haitallisilta proteaaseilta.
Jos proteiini oli viallinen, se johti antitrypsiinin puutokseen. Nykyisin puutoksen tiedetään aiheuttavan astmaa, keuhkoahtaumatautia ja muita keuhkosairauksia, sekä maksasairauksia, muun muassa kirroosia.
Seuraavaksi tutkijat aikovat tutkia viikinkiaikaisesta ulosteesta löytynyttä dna:ta tarkemmin saadakseen lisää tietoa henkilöistä, jotka levittivät loisia.