Shutterstock
Historian mahtavimmat viikingit

Top 10: Mahtavimmat viikingit

Viikingeissä oli monia vahvoja ja vaikutusvaltaisia miehiä, jotka tekivät suuria asioita ja jättivät jälkensä historiaan. Mutta ketä voidaan pitää viikingeistä mahtavimpana? Top 10 -listamme kertoo vastauksen.

Viikinkien saavutuksista kerrotaan paljon saagoissa ja historiankirjoituksessa.

Jotkut viikingit tunnetaan rauhantekijöinä, toiset sotaisuudestaan. Jotkut viikingit ovat puolestaan laajentaneet ihmisten näkökantoja ja maailmantuntemusta.

Olemme valinneet seuraavaan luetteloon mielestämme 10 historian mahtavinta viikinkiä. He kaikki ovat tehneet jotakin, minkä ansiosta heidät muistetaan vielä tuhannen vuoden päästä.

10. Harald Sinihampaan

Korkokuva Harald Sinihampaan kasteesta

Harald Sinihammas käännytti kansaansa kristinuskoon Poppo-nimisen miehen vaikutuksesta. Tamdrupin kirkosta Tanskasta löydetyssä reliefissä kuvataan Harald Sinihampaan kastetta.

© Anagoria

Syntyi: ei tiedetä
Kuoli: 985-87

Viikinkikuningas Harald Sinihammas tunnetaan etenkin Tanskan ja Norjan kristillistäjänä.

Lisäksi hän rakennutti Tanskaan neljä suurta kehälinnaa eli puolustuslinnaketta.

Trelleborg-linnat ovat Sjellannissa ja Fynin saarella Nonnebakkenissa. Jyllannissa ovat Fyrkat- ja Aggersborg-kehälinnat.

Vuonna 965 Harald Sinihammas pystytti niin sanotun Jellingin kiven isänsä Gorm Vanhan pystyttämän kiven viereen. Siinä Harald Sinihammas mainitsee äitinsä ja isänsä sekä kuvailee omia saavutuksiaan.

Harald Sihihammas joutui pakenemaan valtakunnastaan julistettuaan sodan pojalleen Sven Haaraparralle.

9. Gorm Vanha

Maalaus viikinkikuningas Gorm Vanhasta ja hänen vaimostaan Thyrasta

Tanskan ensimmäinen kuningas oli Gorm Vanha. Hän pystytti Jellingin kiven vaimonsa Thyran muistoksi.

© The Picture Art Collection/Imageselect

Syntyi: noin 910
Kuoli: noin 958

Gorm Vanha voi ylpeillä olleensa Tanskan ensimmäinen kuningas. Jellingin kiven mukaan Gorm yhdisti Tanskan alaisuuteensa ja hänestä tuli siten tanskalaisten ensimmäinen kuningas.

Jotkut historioitsijat uskovat, että Gorm ei alistanut koko Tanskaa vaan vain Jyllannin.

Kaikesta huolimatta hän on jäänyt Tanskan historiaan. Siksi hän ansaitsee paikkansa luettelossa historian kaikkien aikojen tunnetuimmista ja mahtavimmista viikingeistä.

8. Harald Kaunotukka

Maalaus viikinki Harald Kaunotukasta kuninkaana

Harald Kaunotukka tunnetaan Norjan yhdistäneenä viikinkinä.

© Flateyjarbók/The Árni Magnússon Institute

Syntyi: 850
Kuoli: noin 932

Suuri viikinkikuningas Harald Kaunotukka yhdisti Norjan, ja häntä pidetään maan perustajana. Hänen noustuaan valtaan monet mahtisuvut muuttivat kuitenkin tyytymättöminä Islantiin.

Harald Kaunotukasta on ajan mittaan tullut Norjan kansallinen symboli, joka oli merkityksellinen etenkin Norjan pyrkiessä irtautumaan Ruotsista. Se onnistui lopulta vuonna 1905.

Historialliset lähteet kertovat erilaisia versioita Harald Kaunotukan elämästä, esimerkiksi kuka hänen vaimonsa oli, kuinka monta lasta hänellä oli, mitkä olivat lasten nimet ja kuinka suurta osaa Norjasta hän oikeastaan hallitsi.

Se on kuitenkin yleisesti tunnustettua, että Harald Kaunotukka oli mahtava viikinki.

7. Erik Punainen Torvaldsson

Erik Punainen tunnetaan Grönlannin löytäneenä viikinkinä

Viikinki Erik Punainen löysi Grönlannin, ja hänen poikansa oli Leif Onnekas. Erik Punainen jäi historiaan saavutuksillaan.

Syntyi: 950
Kuoli: 1003

Norjalainen viikinki Erik Torvaldsson, lisänimeltään Erik Punainen, saapui Grönlantiin vuonna 982, ja hänestä tuli myöhemmin siellä kuningas.

Erik Punainen ei olisi kuitenkaan koskaan päätynyt Grönlantiin, jollei häntä olisi karkotettu Islannista hänen surmattuaan siellä miehen.

Hän palasi muutaman vuoden lainsuojattomuuden jälkeen kotiin ja houkutteli muita viikinkejä lähtemään kanssaan Grönlantiin, jonne he perustivat saaren ensimmäisen siirtokunnan.

Erik Punainen on listallamme mahtavimmista viikingeistä ”vasta” sijalla 7, sillä hänen maineensa olisi kasvanut vielä suuremmaksi, jos hän olisi lähtenyt poikansa Leif Onnekkaan mukaan Amerikkaan.

Erik Punaisen oli aluksi tarkoitus lähteä mukaan. Historiallisten lähteiden mukaan Erik kuitenkin putosi hevosen selästä ollessaan matkalla laivalle, ja hän piti sitä huonona enteenä matkustamisen kannalta.

Niinpä Erik Punainen jäi kotiin, jossa hän kuoli pian, kun taas Leif Onnekas löysi tien Amerikkaan.

6. Björn Rautakylki

Maalaus viikinki Björn Rautakyljestä yhdellä valloitusretkistään

Björn Rautakylki, myös Bjorn Ironside, teki useita valloitusretkiä, muun muassa useita Välimerelle.

Syntyi: ei tiedetä
Kuoli: 1134

Jos olet nähnyt HBO Nordicin sarjan Viikingit, Björn Rautakyljen nimi on jo sinulle tuttu. On kuitenkin mainittava tässä yhteydessä, että TV-sarja on ottanut vapauksia todellisuuden suhteen.

Ei kuitenkaan ole epäilystäkään, etteikö Björn Rautakylki olisi ollut aikanaan mahtava viikinki. Siitä todistavat muun muassa monet historialliset lähteet.

Yksi niistä on tanskalaisen Saxo Grammaticuksen kirjoittama Gesta Danorum, jossa hän mainitsee Björn Rautakyljen olleen Ruotsin kuningas.

Björn Rautakylki oli muun muassa yksi ensimmäisiä Välimerelle purjehtineita viikinkejä. Kaikki hänen ryöstöretkistään eivät kuitenkaan onnistuneet.

Hän esimerkiksi valloitti italialaisen Lunan kaupungin luultuaan tulleensa mahtavaan Roomaan.

5. Sven Haaraparta

Maalaus Sven Haaraparrasta, josta tuli Tanskan kuningas isänsä Harald Sinihampaan jälkeen.

anskalainen viikinkikuningas Sven Haaraparta valloitti hallintoaikanaan Englannin. Valitettavasti hän ei ehtinyt iloita siitä kauaa, sillä hän kuoli pian sen jälkeen.

Syntyi: noin 960
Kuoli: 1014

Tanskalainen viikinki Sven Haaraparta oli Harald Sinihampaan poika. Isästä ja pojasta tuli keskenään kilpailijoita, ja seurauksena oli sisällissota.

Sven Haaraparta kukisti isänsä, ja hänestä tuli siten Tanskan kuningas.

Mutta viikinki kun oli, ei Sven Haaraparta malttanut olla jatkamatta valloituksiaan. Ennen kuolemaansa hän onnistui alistamaan valtaansa suuria osia Englannista.

Sven Haaraparta kuoli äkillisesti helmikuussa 1014. Historioitsijat arvelevat, että hänet myrkytettiin.

4. Ragnar Lodbrog

Maalaus viikinki Ragnar Lodbrogista

Ragnar Lodbrogin nimi tuli monelle tunnetuksi Travis Fimmein esittäessä häntä TV-sarjassa Viikingit. Todellisuudessa viikingistä nimeltä Ragnar Lodbrog ei kuitenkaan tiedetä paljonkaan.

Syntyi: ei tiedetä, 800-luvulla
Kuoli: ei tiedetä, 800-luvulla

Regnar tai Ragnar Lothbrok, Lodbrok, Lodbrog. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Kirjoitettiinpa etunimi sitten Ragnar tai sukunimi Lodbrok, Lodbrog tai Lothbrok, kyseessä on sama historiallinen henkilö.

Ragnar Lodbrogin kohdalla ongelma on se, että kaikki tieto hänestä on saatu viikinkisaagoista ja legendoista, kuten Gesta Danorumista ja Ragnars saga loðbrókarista eli Ragnar Karvahousun saagasta.

Hieman epämääräisten lähteiden vuoksi historioitsijat eivät ole pystyneet tarkoin määrittämään Ragnar Lodbrogin hallintoaikaa ja saavutuksia.

Käytettävissä olevista lähteistä kuitenkin tiedetään, että hän eli kuin tosi viikinki. Lodbrog muun muassa ryösteli Ranskan ja Englannin rannikoita.

Vuonna 845 Ragnar Lodbrog purjehti Pariisiin noin 5 000 miehen kanssa. Siellä hän pakotti frankit maksaman itselleen suuren summan rahaa. Lunnaiden arvellaan olleen noin 7 000 paunaa hopeaa tai kultaa.

Saagojen mukaan Ragnar Lodbrog kuoli Englannissa – tarkemmin sanoen kuninga Aellan käärmekuopassa, mikä sai Ragnarin pojat hautomaan kostoa englantilaisille.

3. Leif Onnekas

Maalaus Leif Onnekkaasta löytämässä Amerikkaa

Leif Onnekas oli Erik Punaisen poika. Hän löysi Amerikan noin vuonna 1000.

© Christian Krogh/Nasjonalgalleriet

Syntyi: 970
Kuoli: 1020

Norjalainen viikinki Leif Onnekas tunnetaan parhaiten siitä, että hän oli tiettävästi ensimmäinen eurooppalainen, joka astui Pohjois-Amerikan mantereelle.

Leif Onnekas purjehti Grönlannista Amerikkaan noin vuonna 1000 – eli noin 500 vuotta ennen Kristoffer Kolumbusta.

Joidenkin historioitsijoiden mukaan islantilainen Bjarni Herjólfsson saapui Amerikkaan noin 15 vuotta ennen Leifiä. On siis eri mielipiteitä siitä, onko Leif Onnekas ansainnut maineensa.

On kuitenkin varmaa, että Leif Onnekas purjehti mantereelle ja että hänen tutkimusmatkansa oli onnistunut.

2. Rollo

Viikinki Rolfin patsas Normandiassa

Rolf muistetaan nykyään Normandian ensimmäisenä herttuana. Tässä hänet on ikuistettu patsaaseen osana suurempaa Vilhelm Valloittajan monumenttia.

© Pradigue

Syntyi: 846
Kuoli: noin 932

Viikinki Rolf – tai joskus Rollo – on todellisuudessa yksi historian mahtavimmista viikingeistä. Viikinkipäällikkö aiheutti niin paljon harmia frankkien valtakunnassa, että hänen vihollisensa luovuttivat hänelle Normandian.

Rolf tunnetaan siksi Normandian ensimmäisenä hallitsijana.

Lahja ei kuitenkaan ollut aivan ilmainen. Maksuksi Normandiasta Rolf joutui vannomaan frankeille uskollisuuttaan ja ottamaan kasteen.

Lisäksi hänen piti puolustaa Seinejoen suuta viikingeiltä.

Rolf käänsi siis selkänsä viikinkiveljilleen päästäkseen Normandian hallitsijaksi.

1. Knuut Suuri

Maalaus Tanskan, Norjan ja Englannin kuninkaasta Knuut Suuresta

Knuut Suuri valloitti suuria alueita ja piti ne hallinnassaan. Maalauksessa hän pyytää lähimmiltä miehiltään anteeksi rikottuaan sääntöjä, jotka hän oli itse laatinut.

© Louis Moe/Dansk Skolemuseum

Syntyi: 995
Kuoli: 1035

Knuut Suuren maine ja teot ovat niin merkittäviä, että häntä voitaneen hyvällä syyllä kutsua historian mahtavimmaksi viikingiksi.

Vaikka hän ei ollut Sven Haaraparran vanhin poika, hän hankki itselleen valtavan valtakunnan. Knuut Suuresta tuli niin Tanskan, Norjan kuin Englanninkin hallitsija.

Knuut oli niin mahtava, että kirkko ei uskaltanut puuttua siihen, että hänellä oli kaksi vaimoa; yksi pohjolassa ja yksi Englannissa. Lisäksi hän vahvisti valtakuntansa kauppaa rahauudistuksella.

Ilman veljensä Harald II:n apua Knuut olisi kuitenkin todennäköisesti vain voinut haaveilla viikinkivaltakunnasta.

Knuutin pojat eivät eläneet kovin montaa vuotta isänsä kuoleman jälkeen, ja siksi hänen suuri valtakuntansa hajosi nopeasti.

Valokuva sarvekkaasta viikinkikypärästä ja kirveestä
© Shutterstock

Suurimmat viikinkimyytit