Suuri löytö: Islannista löytyi harvinainen viikinkiaarre

Pohjois-Islannista on löytynyt satoja viikinkiajan esineitä. Arkeologit ovat löytäneet muun muassa kaksi poikkeuksellisen pitkää viikinkien venehautaa ja kaksi viikinkimiekkaa.

Toinen kahdesta miekasta, jotka arkeologit löysivät Eyjafjörðurvuonosta Pohjois-Islannista.

© Hildur Gestsdóttir, Twitter]

Arkeologit ovat suorastaan haltioissaan Pohjois-Islannista Eyjafjörðurvuonosta löytyneistä esineistä.

Tähän asti on löydetty kuusi viikinkiaikaista hautaa, joista on kaivettu esiin satoja 900-luvulta peräisin olevia esineitä.

Löytöjen joukossa on muun muassa kaksi miekkaa, kolme keihästä ja kolme kilpeä.

Haudassa on harvinaisia piirteitä

Luonnollinen eroosio on tuhonnut kaivauspaikkaa, mutta siinä on myös säilynyt paljon esineitä menneisyydestä. Kaivausten johtaja Hildur Gestsdóttir sanoi islantilaiselle Vísir-uutissivustolle, että esineitä suorastaan tulvii maasta ja että viimeksi esiin putkahti kallo.

Paikka on erityisen harvinainen kahdesta syystä:

  • Kaksi kuudesta haudasta on venehautoja. Etenkin vauraat viikingit haudattiin veneissä, mutta tapa oli erittäin harvinainen Islannissa.

Vuonna 1880 arkeologit löysivät haudatun viikinkilaivan Sandarista Norjasta.

© Creative Commons
  • Haudat ovat poikkeuksellisen pitkiä, 8–9 metrin pituisia. Islannista ei ole aiemmin löydetty niin suuria hautoja. Arkeologien arvelun mukaan kyseessä saattaa olla alueelle tyypillinen perinne.

Lisää tietoa viikinkiajasta

Vanhimman islantilaisen historiateoksen, Ari fróði’s Íslendingabókin, mukaan viikingit saapuivat Islantiin Länsi-Norjasta 800-luvun lopulla. Historialliset lähteet ja arkeologiset löydöt auttavat tutkijoita selvittämään, millainen Islanti oli viikinkiaikana.