Ruotsalaisveljekset kuolivat viikinkien ensimmäisellä ryöstöretkellä

Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan viikingit lähtivät ryöstö- ja sotaretkilleen vuosikymmeniä tähän asti oletettua varhemmin.

Virolaisarkeologit kaivoivat vuonna 2014 Saarenmaalta ylös kaikkiaan 41 soturin ruumiit. Aseiden ja aluksen perusteella vainajat olivat viikinkejä – mikä oli sensaatiomainen ja epäuskoa aiheuttanut väite.

Vallitsevan käsityksen mukaan viikinkien hyökkäys Lindisfarneen Englantiin oli ensimmäinen viikinkien ryöstöretki. Se tapahtui vuonna 793. Virolaiset kuitenkin selvittivät, että Saarenmaan 41 soturia olivat kuolleet taistelussa noin vuonna 750.

Saarenmaa sijaitsee Viron rannikolla, ja sieltä on meritietä Tukholmaan 250 kilometriä.

© Shutterstock

DNA-analyysit paljastivat viikinkien kotipaikan

Nyt Kööpenhaminan yliopistossa tehty tutkimus on vahvistanut, että Saarenmaalta löydetyt soturit olivat todella viikinkejä.

”Luiden dna- ja strontiumanalyysit osoittavat, että soturit varttuivat Mälarinlaaksossa lähellä nykyistä Tukholmaa”, kertoo apulaisprofessori Ashot Margaryan Kööpenhaminan yliopistosta.

Yliopiston tutkimukset paljastivat myös, että vainajissa oli neljä ruotsalaisveljestä sekä vielä yksi heidän sukulaisensa, mahdollisesti veljen- tai sisarenpoika.

Ruotsalaisveljekset, viikingit

Saarenmaalta löydetyt ruotsalaisviikingit kuolivat väkivaltaisesti noin vuonna 750.

© Per O. Jørgensen

Klaanin jäsenet lähtivät matkaan yhdessä

Muista 36 Saarenmaan soturista on tutkittu tähän mennessä 34, ja heidän dna:nsa kertoo, että he todennäköisesti tunsivat toisensa hyvin.

”Useimmat tulivat samasta osasta Mälarinlaaksoa ja kuuluivat ilmeisesti samaan sukuun tai klaaniin. Vain osalla oli geenejä, joiden perusteella he olivat Suomesta”, professori Margaryan kertoo.

Saarenmaan taistelussa yksi viikingeistä sai kasvoihinsa iskun, joka mursi hänen leukaluunsa ja murskasi useita hampaita niin, että vain hampaiden juuret jäivät leukaan.

© Niels-Peter Granzow Busch

Retki ei ollut rauhanomainen kauppamatka

Viikinkien luiden vammat osoittavat, että miehet kuolivat taistelussa, ja Saarenmaan joukkohaudasta on löydetty enemmän miekkoja kuin vainajia, mitkä seikat viittaavat siihen, että viikingit olivat ryöstöretkellä. Jokin meni vikaan Saarenmaalla, viikingit tapettiin väkivaltaisesti ja heidät heitettiin joukkohautaan.