Riimukivi paljasti: Viikinkikuningattarella oli vähintään yhtä paljon valtaa kuin miehellään

Tanskan ensimmäinen kuningas sai paljon valtaa vaimonsa ansiosta. Tämä kävi ilmi kuuluisien riimukivien uraauurtavassa tutkimuksessa.

Jellingen riimukivet ja Thyra

Kuningatar Thyra mainitaan suuressa Jellingin riimukivessä, ja legendan mukaan hän pystytti Dannevirken suuren puolustuslinnoituksen.

© Lorenz Frølich & Ritzau

Gorm Vanha ja hänen vaimonsa Thyra kuuluvat maailmanhistorian legendaarimpiin viikinkeihin. Tanskan ensimmäinen kuningas ja hänen kuningattarensa loivat pohjan sille, että viikinkikuninkaiden tilkkutäkki saattoi yhdistyä vahvaksi keskusvaltioksi, kun he nousivat valtaan vuonna 936.

Historiankirjoitus on kuitenkin usein keskittynyt Gormiin. Tarinoita Thyrasta - muun muassa siitä, että hän rakensi mahtavan linnoituksen Dannevirken Saksaa vastaan - on ollut vaikea todistaa, ja niitä pidetään yleensä enemmän legendoina kuin tosiasioina.

Uusi uraauurtava tanskalais-ruotsalainen tutkimusprojekti voi paljasti kuitenkin, että tarunomainen viikinkikuningatar oli todennäköisesti vähintään yhtä vaikutusvaltainen kuin miehensä – jo ennen kuin he olivat naimisissa.

Uuden tutkimuksen mukaan Thyra pystytti itse useita riimukiviä, ja hänellä oli oma vallan keskittymänsä Etelä-Jyllannissa.

"Gorm ei ollut kuningas omin avuin. Luulen, että hän oli kuningas, koska oli naimisissa Thyran kanssa", Kongernes Jelling -museon kuraattori Adam Bak sanoi.

Riimukivet tutkittiin 3D-skannauksella

Uusi tutkimus perustuu seitsemän riimukiven, kuten Jellingin kuuluisien riimukivien, perusteelliseen 3D-skannaukseen.

Tarkoituksena oli selvittää, ketkä olivat kaivertaneet riimuja eri kiviin, eli kuka oli käyttänyt talttaa.

Kivien riimujen muotoa, syvyyttä ja kieltä verrattiin keskenään. Analyysien erityiset mittaukset paljastivat, missä rytmissä riimuja kaiverrettiin ja missä kulmassa talttaa pidettiin. Tuloksia vertailemalla on mahdollista löytää yksittäisiä piirteitä, jotka toistuvat eri riimukivissä ja ovat siten todennäköisesti saman riimujen kaivertajan tekemiä.

Jellingin riimukivien skannaus

Suuret kivet digitoitiin huolellisesti käsiskannereilla. Siten voidaan nähdä jokainen yksittäinen taltanisku, jonka riimujen kaivertaja teki yli tuhat vuotta sitten.

© Ritzau

Tutkijat päättelivät, että sekä Jellingin suuren riimukiven että kaksi muuta Jyllannin riimukiveä on kaivertanut Ravnunge-Tue. Nissä kaikissa mainitaan Thyra.

Hän on yksi harvoista tanskalaisista riimunveistäjistä, jonka nimen tiedämme, koska hän kaiversi niin sanotun Læborgin riimukiven:

"Ravnunge-Tue veisti nämä riimut kuningattarensa Thyran käskystä."

Pitkään on pohdittu sitä, oliko kyseessä oli sama Thyra kuin Gormin kuningatar. Viikinkiaikana kuningatar saattoi kuitenkin tarkoittaa myös 'rouvaa' tai ’valtiatarta', ja sitä paitsi Thyra oli yleinen nimi, joten yhteyttä Gormiin oli mahdotonta varmistaa – tähän asti.

”Jäljellä on enää varsin pieni todennäköisyys sille, etteikö kyseessä olisi sama Thyra, kun hänet mainitaan kahdessa riimukivessä", sanoi Tanskan kansallismuseon runologi Lisbeth Imer.

Sekä Jellingin kuninkaallinen riimukivi että Jyllannin riimukivet ovat saman kaivertajan tekemiä, joten kaikki viittaa siihen, että Thyrasta, jolla oli valta pystyttää riimukivet Jyllannissa, tuli myöhemmin kuuluisa kuningatar Thyra. Ravnunge-Tue oli puolestaan hänen henkilökohtainen riimujen kaivertajansa.

Maailman kuuluisimman riimukiven kaivertaja löydettiin

Myös Kongernes Jellingin museossa oltiin innoissaan:

"Olemme löytäneet taiteilijan, joka kaiversi maailman kuuluisimman riimukiven. Tämä kuuluu tärkeimpiin tietoihin, joita olemme saaneet moneen, moneen vuosikymmeneen", sanoi museon intendentti Adam Bak dr.dk.

Uuden löydön ansiosta Thyra mainitaan yhteensä neljässä riimukivessä. Määrä on suurempi kuin kenelläkään muulla viikinkiajan henkilöllä.

"Tämä tarkoittaa, että kuningatar Thyra oli paljon tärkeämpi kuin olemme aiemmin ymmärtäneet. Hän oli todennäköisesti peräisin jalommasta ja vanhemmasta suvusta kuin Gorm Vanha", Imer kertoo Ritzau.

Mullistavat tutkimustulokset julkaistaan 11. lokakuuta arvostetussa Antiquity-lehdessä.