Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Oslon viikinkihauta

Puutarhasta löytyi merkittävän viikingin hauta

Oslolaiset arkeologit löysivät hiljattain autiosta puutarhasta satoja vuosia unohduksissa olleen hienon viikinkihaudan. Harvinaisesta hautalöydöstä voi olla suuri apu tutkimukselle.

Oslostakaan ei sentään aivan joka päivä löydy uusia viikinkihautoja. Kun arkeologit hiljattain tutkivat autioitunutta puutarhaa ennen tulevaa rakennusprojektia, sieltä löytyi aiemmin tuntematon viikinkiaikainen hauta.

Haudasta kaivettiin esiin miehen poltetut jäännökset, joiden yhteyteen oli haudattu muun muassa veitsiä, kilpi sekä viitan solki.

”Vainajan mukana haudatut hautalahjat olivat esineitä, jotka yhdistetään tyypillisesti keskikokoisen tai suuren maatilan omistajiin”, kertoo Ann Zanette Tsigaridas Glørstad Oslon kulttuurihistoriallisesta museosta. Jos vainaja omisti sen kokoisen maatilan, hän oli todennäköisesti varsin merkittävä ja rikas henkilö.

Oslon viikinkihauta

Arkeologit tutkivat puutarhaa mahdollisten löytöjen varalta ennen tulevaa rakennusprojektia. Näin suuren viikinkihaudan löytyminen oli kuitenkin yllätys.

© Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)

Löytö voi antaa uutta tietoa

”Näin hyvin säilyneen haudan löytyminen on erittäin jännittävää”, toteaa Aina Margrethe Heen Pettersen Norjan tiede- ja teknologiayliopisto NTNU:sta.

”Norjan viikinkiaikaisista haudoista on löydetty runsaasti esineitä, mutta 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa löytäjät olivat usein antiikin keräilijöitä ja yksityishenkilöitä, eivätkä he tehneet löydöistä asianmukaisia muistiinpanoja.”

Tuore hautalöytö voikin olla erittäin merkityksellinen arkeologeille, joilla on nyt mahdollisuus saada uutta tietoa Oslon seudun viikinkiyhteiskunnasta ja hautausrituaaleista.