Monissa islantilaissaagoissa mainitaan myyttinen Jomsborgin viikinkikaupunki, jonka itse Harald Sinihampaan uskotaan perustaneen noin vuonna 960 jollekin Itämeren saarista. Arkeologit ovat etsineet todisteita kaupungin olemassaolosta jo vuosisatoja, mutta niitä ei ole löytynyt – ennen kuin nyt.
Puolalaisarkeologi Wojciech Filipowiak on nimittäin löytänyt Puolalle kuuluvalta Wolinin saarelta 900-luvulta peräisin olevia palaneita puunkappaleita, jotka ovat saattaneet olla osa jonkinlaista puolustusrakennelmaa.
Filipowiak ei itse asiassa edes etsinyt mitään viikinkiaikaista, vaan teki kaivauksia Wolinilla, jonne paikallishallinto oli rakennuttamassa näkötornia Hirttokukkulana tunnetulle mäelle. Paikkaa käytettiin vuosisatoja teloituspaikkana ja hautausmaana, ja Filipowiakin tarkoituksena oli kaivaa esiin merkkejä tästä makaaberista menneisyydestä.
Sen sijaan arkeologi uskoo nyt ratkaisseensa yhden viikinkiajan suurimmista arvoituksista.

Tämä Ruotsista vuonna 2014 löydetty kultakiekko on tutkimusten mukaan peräisin 900-luvun Puolasta. Kiekossa mainitaan sekä Harald Sinihammas että Jomsborg.
Jomsviikingit mainitaan usein saagoissa
Wolinin saarta on jo vuosia pidetty Jomsborgin todennäköisenä sijaintipaikkana. Saari kuului Saksalle vuodesta 1871 aina toisen maailmansodan loppuun asti, ja natsien arkeologit etsivät 1930-luvulla legendaarista viikinkikylää saarelta kuumeisesti mutta tuloksetta.
Wolinin paikallishallinto on usein esitellyt saarta Jomsborgin sijaintipaikkana, mutta moni historioitsija on ollut siinä uskossa, että koko kaupunki on saagojen kirjoittajien mielikuvituksen tuotetta.
Saaren jomsviikingit olivat legendaarinen joukko: tarujen mukaan jomsviikingit muodostivat vahvan ja kurinalaisen palkkasoturiveljeskunnan, joka toimi 900-luvulla Itämeren ja Pohjolan alueella.

Saagojen mukaan Harald Sinihammas pakeni Jomsborgiin haavoituttuaan kuolettavasti poikansa Sven Haaraparran masinoimassa kapinassa. Harald kuoli saarella, ja vielä nykyäänkin Wolinilta löytyy sekä tanskaksi että puolaksi kaiverrettu kuninkaan muistokivi.
Karskeista palkkasotureista kertovissa tarinoissa menevät fakta ja fiktio iloisesti sekaisin. Monissa saagoissa jomsviikinki Palnatoken kerrotaan esimerkiksi tappaneen Harald Sinihampaan ampumalla nuolen tämän takapuoleen niin, että nuoli tuli suusta ulos.
Uuden löydön myötä Jomsborg ottaa askeleen kauemmas saagoista ja lähemmäs todellisuutta.
Viikinkiajan New York
Saagojen mukaan Jomsborg oli viikinkien vallan keskus Baltian alueella. Wolinin historiallisen museon johtaja Karolina Kokora kuvailee kaupunkia ”keskiaikaiseksi Itämeren New Yorkiksi”.
Jomsborg oli vilkas kauppapaikka, jonka asukkaissa oli niin viikinkejä, germaaneja kuin slaavejakin. Kaupunki oli vankasti linnoitettu, ja sen satamassa oli pitkä laituri, johon mahtui kiinnittymään kerralla useita viikinkialuksia.
Kaupungin sijainti oli kuitenkin altis hyökkäyksille, ja se piiritettiin ja tuhottiin useita kertoja. Ensimmäinen Jomsborgin tuhoaja oli tanskalais-norjalainen kuningas Maunu Hyvä vuonna 1043, ja vuonna 1185 kaupungin hävitti maan tasalle tanskalaispiispa Absalon. Tämän jälkeen historiallisista lähteistä ei löydy mainintaa linnoituskaupungista.
Tarkemmat analyysit ja tutkimukset paljastanevat, onko legendaarinen viikinkikaupunki todella sijainnut Wolinilla, mutta Filipowiak sanoo olevansa 80-prosenttisen varma, että Jomsburgin sijainti on viimein selvinnyt.
”Jomsborgin sijainnista – ja olemassaolosta – on kiistelty pitkään. Toivottavasti tämä panee nyt keskustelulle pisteen”, Filipowiak sanoo.