Opas: Näin sinusta tulee täydellinen viikinkinainen

Islantilaisten saagojen ja arkeologisten löytöjen perusteella tiedetään, mitä nuorelta viikinkinaiselta odotettiin esimerkiksi pukeutumisen, kodinhoidon ja avioliiton suhteen.

Vikingekvinde

Useimmat viikinkimiehet viettivät parhaat vuotensa ryöstöretkillä ja jättivät talonpidon naisille.

© Shutterstock

1. Valitse hääpäivä huolella

Häät kannattaa järjestää kesällä, jotta kauempanakin asuvat sukulaiset ja ­vieraat pääsevät tulemaan. Hääpäiväksi kelpaa vain rakkauden jumalattaren Freijan nimikkopäivä perjantai, sillä Freija takaa lapsilykyn. Vihkiseremoniassa vihki­pari vaihtaa kultasormuksia ja morsiusmiekkoja, ja sitä seuraavat viikon kestävät syömingit ja juomingit. Älä murehdi kustannuksia: sulhasen perhe maksaa!

2. Mies päättää vauvan kohtalosta

Raskaus on viikinkinaisen elämän vaarallisinta aikaa. Kun synnytys lähestyy, juttele sen kulusta kylän muiden naisten kanssa, jotta osaat varautua synnytyskipuihin ja muihin koettelemuksiin. Kokeneemmat naiset tukevat sinua synnytyksen aikana, mutta ­miehesi on odotettava ulkopuolella. Jos miehesi arvioi lapsen olevan terve, hän nostaa sen rinnallesi. Muussa tapauksessa lapsi heitetään mereen.

3. Näin saat aviomiehen

Unohda rakkaus, se tulee jos on tullakseen. Kun täytät 12, olet valmis avioon. Siitä, ­kenet saat aviomieheksesi, päättävät sinun isäsi ja sulhasen isä. Aloitteen tekee aina sulhasen isä, joka valitsee morsiamen sekä tytön ulkonäön että tämän perheen varakkuuden perusteella. Tapana on, että sulhasen perhe maksaa morsiamesta, ja hinta nousee, jos sulhastarjokkaita on useita.

Morsiamen odotetaan tuovan liittoon myötäjäisiä.

4. Opeta lapsillesi tärkeitä taitoja

Lapset luistelevat ja miekkailevat mielellään, ja leikin avulla he oppivat tärkeitä taitoja. Älä kuitenkaan anna lastesi leikkiä kaiken aikaa. Karussa Pohjolassa kaikkien perheen­jäsenten on osallistuttava talon töihin. On aivan normaalia, että 5-vuotiaat pojat menevät kasvatiksi tai apupojaksi naapuritaloon. Tytöt sitä vastoin asuvat kotonaan, kunnes he menevät naimisiin.

5. Viikinkiajan trendit

Euroopassa viikinkimiehiä pidetään keikareina, koska he kylpevät joka lauantai. Älä ole miehiä huonompi: naiselle on tärkeää olla puhdas ja soma.

Pidä hiuksesi pitkinä, jotta voit loihtia niistä taidokkaita kampauksia tai punoa niihin värikkäitä nauhoja. Voit kutoa liivihameitasi varten kangasta vaikka kaikissa sateenkaarisillan väreissä, mutta yleisimmät värit ovat sininen ja punainen. Jos aviomiehesi on varakas, voit osoittaa sen kutomalla hamekankaaseen kultalankaa tai käyttää viittaa, joka on tehty turkiksista tai tuontisilkistä.

Viikinkien tapa ehostaa silmiään herättää huomiota Euroopassa. ”Kun he maalaavat silmänsä, se ei rumenna heitä vaan tekee sekä miehistä että naisista kauniimpia”, kirjoittaa arabi al-Tartushi.

Naisen sopii käyttää koruja ja käsirenkaita mutta ei korvarenkaita. Ne sopivat vain orjille.

6. Viikinkien asumisvinkkejä

Viikinkien kehittämä uudenlainen rakennustapa ehkäisee talon tukipilarien lahoamista ja vähentää korjaustarvetta.

Pitkätalossa asuvat niin ihmiset kuin kotieläimetkin. Vain rikkaimmilla on varaa erilliseen eläinsuojaan.

Viikinkiajan alussa talot rakennettiin maahan juntattujen kantavien pilarien varaan. Pilarit alkoivat kuitenkin ajan mittaan lahota, jolloin taloa piti korjata. Ongelma ratkaistiin pystyttämällä ­pilarit kiviperustusten päälle niin, että ne eivät enää ole kosketuksissa kosteaan maahan ja kestävät vuosikausia.

Talojen seinät rakennetaan savesta tai puusta ja katto turpeesta tai puupaanuista sen mukaan, millaisia rakennusaineita kullakin seudulla on tarjolla.

7. Varaudu miehesi muihin naisiin

Älä odota miehesi olevan sinulle uskollinen. Viikinkien kirjoittamattomat lait antavat miehille luvan pitää toisia naisia ja tuoda heitä jopa kotiinne asumaan. Sinun on hyväksyttävä naiset sekä se, että myös heidän lapsensa perivät aikanaan miehesi. Perimysoikeus ei koske miehesi orjattarien kanssa saamia lapsia, joista varttuu orjia.

8. Uusiin naimisiin?

Miesten elämä on vaarallista ja kuluttavaa, ja niinpä leskeksi jäämisen riski on suuri. Mikäli käy niin, että miehesi ­kuolee, lapsenne perivät hänen koko ­omaisuutensa. Sinä et silti jää puille paljaille. Jos olet perinyt omaisuutta omalta suvultasi, saat pitää sen, kuten myös myötäjäisesi. Perheesi luvalla voit avioitua uudelleen, mutta muista, että saagat ovat täynnä naisia, jotka ovat pärjänneet mainiosti ilman miestä!

9. Houkuttaako seikkailu?

Viikinkimiehet viettävät parhaat vuotensa ulkomailla. Jos matkustelu kiinnostaa, kannattaa harkita siirtolaiseksi lähtemistä. Ota mallia Gudrid Torbjörnsdotterista: hän syntyi Islannissa noin vuonna 982 ja muutti perheensä kanssa Grönlantiin, jossa hän avioitui maineikkaan Erik Punaisen ­pojan Torstenin kanssa.

Torsten kuoli matkalla ­Vinlandiin, jolloin Gudrid meni naimisiin Torfinn Karls­efnin ­kanssa ja purjehti tämän kanssa länteen. Pari asui Vinlandissa kolme vuotta, ja kun Torfinn kuoli, ­Gudrid lähti pyhiinvaellusmatkalle Roomaan!

10. Naisrauhaa ei saa rikkoa

Viikingit eivät salli vapaiden naisten vainoa­mista tai häirintää. Sinun ei tarvitse sietää minkäänlaista sopimatonta käytöstä tai edes ­huutelua. Jos joku kajoaa sinuun, kerro asiasta heti miehellesi tai isällesi.

Yleensä seksuaalisesta häirinnästä seuraa automaattisesti verikosto.

Olet turvassa huonolta kohtelulta myös kotonasi, sillä vapaaseen naiseen kohdistuvaa väkivaltaa ei suvaita. Jos miehesi lyö sinua, voit erota hänestä. Sinun on vain kerrottava käräjätuomareille kolmes­ta väkivaltatapauksesta, ja saat eron helposti.

Sama pätee myös silloin, jos miehesi ei kykene elättämään sinua ja lapsianne, on jättänyt sinut, tai avioelämänne on päättynyt. Myös tällöin sinulla on oikeus erota aviomiehestäsi ja etsiä itsellesi uusi mies elättäjäksi. Avioero ei heikennä naisen asemaa yhteisössä.

Muista, että myös miehesi voi hakea avioeroa, jos et syystä tai toisesta synnytä hänelle lapsia tai jos olet hänelle uskoton.

11. Perhe lähettää sinut Freijan luo

Me kaikki kuolemme joskus. Kun sinun aikasi tulee, perheesi ja kotiseutusi tavat määräävät, haudataanko sinut maahan vai poltetaanko ruumiisi.

Olipa hautaustapa mikä hyvänsä, perheesi on pidettävä huoli siitä, että saat viimeiselle matkallesi mukaan niin arjen tarve-esineitä kuin korujakin.

Näin voit elää mukavasti myös Freijan huomassa. Monet luulevat, että kaikki ­viikingit päätyvät kuoltuaan Valhallaan. Sinne pääsevät vain taistelussa kuolleet miehet.