Vegard Vike/KHM, UiO
Gokstad, viikinkilaiva, metallirakenne.

Öljynporaustekniikalla pelastetaan Norjan viikinkilaivat

Maailman parhaimmin säilyneet viikinkilaivat ovat vaarassa, sillä Oslossa sijaitseva museo ei enää sovellu hauraiden alusten säilyttämiseen. Apua on kuitenkin tulossa yllättävältä taholta.

Maailman parhaiten säilyneet viikinkilaivat Gokstad, Oseberg ja Tune ovat olleet näytteillä Oslon viikinkilaivamuseossa jo lähes vuosisadan. Niiden ohella esillä on satoja samoista hautakummuista löytyneitä esineitä.

Suositut näyttelykohteet ovat kuitenkin joutuneet vuosien mittaan koville vanhenevissa rakennuksissa. Kun Gokstad-laivaan ilmestyi vuonna 2019 kaksi suurta repeämää, konservoijat säikähtivät, että aika alkaisi käydä vähiin alusten pelastamiseksi.

Hauraita laivoja ei ole koskaan liikuteltu sen koommin, kun ne on tuotu museoon, ja pieninkin virhe siirtämisessä voisi aiheuttaa niihin pysyviä vaurioita.

Nyt museosta kerrotaan, että ratkaisu on vihdoin löytynyt – ja se tulee Pohjanmeren öljyteollisuuteen laitteita toimittavalta taholta.

Gokstad, viikinkilaiva.

Vanhassa museossa yleisö pääsi varsin lähelle viikinkilaivoja, ja tilat olivat usein tupaten täynnä ihmisiä.

© Colgill / Wikimedia Commons

Museossa kävi 12 kertaa oletettua enemmän yleisöä

On jo pitkään ollut tiedossa, että Norjan kuuluisat viikinkialukset tulee siirtää uuteen museoon. Kun viikinkilaivamuseo avattiin vuonna 1926, se oli suunniteltu noin 40 000 vuosittaiselle kävijälle. Kun museo suljettiin remontin vuoksi vuonna 2021, siitä oli tullut maan suosituin museo, jossa kävi vuosittain yli puoli miljoonaa ihmistä.

Laivat olivat avoimesti esillä näyttelyhalleissa, joissa askelten tärinä, ilman lämpötilan ja kosteuspitoisuuden vaihtelut sekä vääjäämätön kuluminen altistivat ne ajan mittaan vaurioitumiselle. Laivoja kannatelleet rakenteet eivät olleet myöskään riittävän tukevat pitämään aluksia enää vakaina.

VIDEO – viikinkilaivoja suojataan:

Uusi museo oli siis rakennettava, mutta kansainvälinen tutkijakomissio totesi jo vuonna 2012, että laivat olivat liian hauraita kestääkseen siirron kokonaan toiseen paikkaan. Tämän takia nykyistä museota päätettiin laajentaa uuden rakentamisen sijaan.

Laivoja olisi kuitenkin joka tapauksessa siirrettävä joitakin satoja metrejä – ja niiden riittävä suojaaminen osoittautui varsin haastavaksi tehtäväksi.

Metallirakenteet suojaavat tärinältä

Norjassa – tai muualla maailmassa – ei yksinkertaisesti ollut osaamista ja kokemusta näin vanhojen ja hauraiden alusten siirtämisestä.

Laivojen suojaamis- ja siirtohankkeen konservaattorit selvittivät useiden asiantuntijoiden kanssa eri mahdollisuuksia, ja ratkaisu löytyi lopulta yhteistyössä norjalaisen, muun muassa Pohjanmeren öljynporauslautoille laitteita valmistavan Imenco-yhtiön kanssa – laivat suojattaisiin Imencon toimittamilla 50 tonnin painoisilla teräsrakenteilla.

Valtava teräsrakenne vaimentaa tärinää, jolle laivat altistuisivat museon mittavien laajennustöiden aikana.

”Nämä metallipalkit ja vaimentimet eristävät rakentamisesta syntyvää tärinää niin, että viikinkilaivat altistuvat sille mahdollisimman vähän”, konservaattori David Hauer kuvailee.

Tärinää myös seurataan tarkasti, ja jokaisella laajennustyössä mukana olevalla työntekijällä on hälytin, joka ilmoittaa, jos tärinä ylittää sallitut arvot.

Metallirakenteet voidaan aikanaan myös asettaa kiskoille, joita pitkin laivat voidaan vetää uuteen näyttelytilaan. Museon uusi laajennusosa varustetaan huippumodernilla ilmastoinnilla, ja siellä tulee olemaan laivoille kolme kertaa enemmän tilaa entiseen verrattuna.

Laajennustöiden on määrä valmistua vuonna 2026.

Gokstad, viikinkilaiva, metallirakenne.

Viikinkilaivaa ympäröivät metallipalkit vaimentavat museoympäristöstä välittyvää tärinää. Suojarakennelman ansiosta laivaa voidaan myös siirtää turvallisesti.

© Vegard Vike/KHM, UiO