Shutterstock
Viikinki

Oliko viikingeillä tatuointeja?

900-luvulla viikinkejä tavanneen arabimatkaajan mukaan pohjanmiesten kehoa peittivät erilaiset kuviot. Arkeologit ja tutkijat eivät silti tiedä varmuudella, oliko viikingeillä todella tatuointeja.

Elokuvien ja sarjojen viikingit ovat yleensä kookkaita lihaskimppuja, joiden ihoa peittävät tatuoinnit. Ei kuitenkaan tiedetä varmuudella, tatuoivatko muinaiset skandinaavit ihoaan.

Tutkijoilla ei ole arkeologista näyttöä siitä, että viikingit olisivat koristelleet ihoaan kuvilla. Iho hajoaa nopeasti hautaamisen jälkeen, eikä löydettyjen viikinkiajan luurankojen perusteella voida määrittää, oliko viikingeillä tatuointeja.

Monet muut seikat viittaavat kuitenkin siihen, että viikingit saattoivat hyvinkin koristella ihoaan kuvioilla ja väreillä.

Koristellut viikingit

Yksi tärkeimmistä tietolähteistä on arabimatkaaja ja diplomaatti Ahmad ibn Fadlan, joka tapasi Venäjällä joukon kauppamatkalla olleita ruotsalaisia viikinkejä vuoden 921 tienoilla.

Ibn Fadlanin kuvauksen mukaan viikingit olivat ”pitkiä kuin taatelipalmut ja punatukkaisia”, ja heidän ruumiinsa oli koristeltu ”sormenpäistä kaulaan puilla, kuvioilla ja muilla kuvilla”.

Ibn Fadlan saattoi hyvinkin kuvailla tatuointeja, mutta jotkut historioitsijat uskovat, että viikingit vain maalasivat ihoonsa erilaisia kuvioita ja perinteisiä viikinkisymboleita.

Tanskasta on löydetty neuloja

Toinen tärkeä vihje ovat Tanskasta löydetyt pronssikautiset tatuointineulat. Pronssikausi kesti Tanskassa noin vuodesta 1700 eaa. vuoteen 500 eaa., ja löydön perusteella skandinaaveilla oli tatuointeja ainakin viikinkiaikaa edeltävinä vuosisatoina.

Näin ollen myös viikingit ilmeisesti tunsivat tatuointitaidon, mutta tutkijat eivät tiedä varmuudella, kuinka yleistä tatuoiminen viikinkiaikana oli ja millaisia kuvia viikingit ihoonsa ikuistivat.

Viikinki

Jos viikingeillä oli tatuointeja, ne olivat todennäköisesti perinteisiä viikinkisymboleita, joita on löydetty muun muassa riimukivistä ja koruista.

© Shutterstock