Värien nimet kuvastavat usein sitä pigmenttiä, josta ne ovat peräisin.

Nyt voit maalata viikinkien väreillä

Tanskan kansallismuseon tutkijat ovat laatineet väripaletin, jonka avulla viikinkiharrastajat voivat yrittää jäljitellä viikinkien värimaailmaa.

perjantai 8. kesäkuuta 2018 teksti Pernille Mogensen

Tanskan kansallismuseon tutkijat ovat julkaisseet raportin tutkimuksistaan, joissa he selvittivät viikinkien käyttämiä värejä viikinkiajalta säilyneiden materiaalien perusteella. 

Todellisilla viikinkiharrastajilla on syytä riemuun, sillä tutkijat ovat myös laatineet värikartan, jonka avulla viikinkien värimaailmaa voi yrittää jäljitellä. Kemisti analysoi värikarttaa varten maalijäänteitä lähinnä 900–1100-luvuilta peräisin olevista rakennuksista ja esineistä eri puolilta Tanskaa.

Kallis pigmentti korosti korkeaa asemaa

Maalijäänteiden analyysien mukaan värejä valmistettiin sekoittamalla pigmenttiä ja sideainetta. Sideaine sisälsi esimerkiksi pellavaöljyä ja munia, ja pigmenttiä saatiin useista eri materiaaleista – esimerkiksi puuhiilestä tai mineraaleista. 

Värin arvostus oli sitä korkeampi, mitä kalliimpaa siihen tarvittu pigmentti oli. Esimerkiksi voimakasta punaista väripaletin ylärivillä käytti vain yhteiskunnan ylin luokka. Punaista pigmenttiä saatiin sinoperi-mineraalista, ja sitä piti tuoda Etelä-Euroopasta toisin kuin esimerkiksi oranssia okraa, jota saatiin paikallisesti savesta. Halvin väriaine oli hiilimusta, jota nimensä mukaan valmistettiin hiiltyneestä puusta.

Viikingeillä on voinut olla useampiakin värejä

Tutkijat painottavat raportissaan, että koska viikinkiajalta säilyneet maalijäänteet ovat usein hajonneet ja tummuneet, värisävyt ovat voineet vaihdella paljonkin. Tutkijoiden mukaan viikingit ovat todennäköisesti myös käyttäneet useampia värejä kuin mitä tähän asti on pystytty selvittämään.  

Lisää uutisia historiasta

Jokaisessa HISTORIA-lehden numerossa on neljä sivua uutisia historian ja arkeologian maailmasta. Nyt voit saada kaksi numeroa HISTORIA-lehteä pilkkahintaan ja pysytellä ajan tasalla uusista löydöistä, havainnoista ja tutkimuksista – ja lisäksi saat kaupan päälle hienon japanilaisen Sukiyaki-veitsisetin.

Lisäksi kun tilaat uutiskirjeemme, saat parhaat artikkelit digitaalisesti kahdesti viikossa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...