Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Norjasta löytyi viikinkitemppeli

Tutkijat tietävät melko vähän viikinkien uskonnollisista käytännöistä, mutta nyt löydetty temppeli voi antaa uutta tietoa viikinkien rituaaleista.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Bergenin yliopiston museon tutkijat ovat tehneet merkittävän löydön Osesta Etelä-Norjasta.

Uuden asuintalon rakentamisen yhteydessä löydettiin jäännökset temppelistä, joka on peräisin joko nuoremmalta rautakaudelta tai varhaiselta viikinkiajalta.

Temppeli oli rakennettu puusta, mutta siitä ovat jäljellä enää tolpanreiät. Niiden perusteella arkeologit päättelivät, että temppeli on ollut noin 14 metriä pitkä ja 7 metriä leveä.

Rakennelman keskellä oli neljä tolpanreikää, ja paikalla on ehkä ollut torni. Rakennuksen muoto muistuttaa nuoremman rautakauden temppeleitä, joita on löydetty Uppåkrasta Ruotsista ja Sjellandista Tanskasta.

Suuria temppeleitä alettiin rakentaa Pohjolassa 500-luvulla. Aiemmin jumaliin liittyvät rituaalit ja uhraukset oli suoritettu ulkona, mutta tuolloin ne siirtyivät sisälle temppeleihin.

Puinen temppeli digitaalisesti

Bergeniläistutkijat ovat luoneet 3d-mallin siitä, miltä temppeli on ehkä näyttänyt viikinkiajalla.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Tolpat kannattelivat kattoa

Tolpanreikien perusteella arkeologit tietävät temppelin muodon: 16 tolppaa kannatteli rakennuksen kattoa, kuusi sen kummallakin pitkällä sivulla ja kaksi kummassakin päädyssä.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Vaikutteita kristinuskosta

Temppelin keskellä olevat tolpat ovat kuuluneet ehkä torniin. Viikingit ovat ehkä saaneet siihen vaikutteita etelän kristillisistä kirkoista.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Vaikutusvaltaisen perheen rakennuttama

Tutkijat uskovat, että temppelin oli rakennuttanut varakas perhe – sekä jumalten kunniaksi että korostaakseen omaa korkeaa asemaansa.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Yhteisön kerma pystytti rakennuksia jumalille

Todennäköisesti temppelin on pystyttänyt varakas perhe, kertoo tanskalainen arkeologi Søren Diinhoff, joka työskentelee Bergenin yliopiston museossa.

”Sitä mukaa kuin yhteisö rautakaudella alkoi jakautua enemmän luokkiin, johtavat suvut ja perheet ottivat hoitoonsa uskonnolliset käytännöt”, Diinhoff kertoi verkkojulkaisu Live Sciencelle.

Kaivausten yhteydessä on löydetty myös nuotiopaikkoja rakennuksen ympäriltä.

Nuotiot ja paikalta löydetyt eläinten luut viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että nuotioilla on valmistettu rituaalisia aterioita jumalille, joita luultavasti ovat edustaneet temppelin sisällä olleet puupatsaat.

Lue myös:

Viikingit

Odin kamppaili Thorin kanssa viikinkien suosiosta

10 minuuttia
Rooman valtakunta

Pompejin raunioista paljastui yllätys

3 minuuttia
Viikingit

Lokin totuutta etsimässä

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota