Norjasta löytyi hyvin säilynyt viikinkimiekka

Metsästäjät löysivät Norjasta Opplandin läänistä vanhan viikinkimiekan. Miekka on yllättävän hyvässä kunnossa maattuaan noin tuhat vuotta luonnon armoilla.

Norjan Opplandista on löytynyt erittäin hyvin säilynyt viikinkimiekka.

© Espen Finstad, Secrets of the Ice/Oppland Fylkeskommune

Kaksi norjalaista peuranmetsästäjää koki yllätyksen ollessaan peurajahdissa tunturissa.

He löysivät rautaisen viikinkimiekan 1 640 metrin korkeudesta merenpinnan yläpuolella.

Video

Miekka on peräisin 850–950-luvulta, ja se on erittäin hyvin säilynyt. Erikoista on myös sen löytöpaikka niin korkealla tunturissa.

Alue tutkittiin metallinilmaisimella

Metsästäjät ottivat yhteyttä paikalliseen arkeologiin, joka ilmoitti löydöstä Opplandin lääninarkeologille Espen Finstadille.

Löytäjät eivät olleet ottaneet ylös löytöpaikan GPS-koordinaatteja, mutta paikka löytyi nopeasti heidän ottamiensa valokuvien perusteella.

Arkeologit tutkivat alueen 50 metrin säteellä miekan löytöpaikasta metallinilmaisimella mutta eivät löytäneet sieltä muita esineitä.

Kylmyys on auttanut säilymään

Miekan löytöpaikka on lumen ja jään peitossa suuren osan vuotta, mikä on suojannut miekkaa, vaikka sitä ei todennäköisesti ole haudattu maahan vaan se on lojunut maan pinnalla.

Se on säilynyt hyväkuntoisena ilmeisesti laadukkaan raudan, paikan korkeuden ja kylmyyden ansiosta.

Arkeologi Espen Finstad kertoi NRK:lle, että todennäköisesti miekan omistaja on eksynyt esimerkiksi lumimyrskyssä ja menehtynyt tunturissa. Lisäksi Finstad totesi, että jos omistaja olisi kuollut parisataa metriä idempänä, hänen ruumiinsa olisi jäänyt jäätikölle ja mahdollisesti säilynyt näihin päiviin asti – kuten muumio Ötzi, joka löytyi Italian ja Itävallan rajalta.

Miekassa on ilmeisesti ollut joko luinen, puinen tai nahkainen kahva, mutta se ei ole säilynyt.