Vestland fylkeskommune

Norjalaisnainen osti vahingossa viikinkiaarteen

Nainen osti nettihuutokaupasta joukon arkisia koruja, joiden seasta paljastuikin varsinainen jymy-yllätys.

Norjalainen Mari Heskestad oli alun perin kiinnostunut eräästä aivan toisesta korusta, kun hän osti kasan koruja verkkohuutokaupasta.

Kun hän kävi läpi settiä, jonka huutokauppa oli koonnut sekalaisista yksittäiskappaleina saaduista mutta myymättä jääneistä koruista, hänen huomionsa kiinnittyi hohtavaan, kullanväriseen sormukseen.

”Se kimalteli ja erottui selvästi muiden korujen joukosta”, Heskestad kertoo Bergensavisen-lehdessä. ”Panin myös merkille, että se oli varsin painava.”

Sormuksen alkuperä on hämärän peitossa

Kun Heskestadin appi näki sormuksen, hän arveli sen voivan olla viikinkisormus.

Heskestad otti yhteyttä kotikuntansa Vestlandin arkeologeihin, jotka vahvistivat apen olevan oikeassa – kyseessä oli harvinainen löytö.

Tyylinsä perusteella sormus voidaan ajoittaa viikinkiaikaan, mutta sen varsinaista alkuperää on vaikeampi päätellä.

”Vastaavat löydöt viittaisivat siihen, että sormus on todennäköisesti peräisin haudasta, joka on kadonnut tai unohdettu. Tämän tyyppisiä sormuksia on löytynyt suuresta osasta Norjaa ja Skandinaviaa. Se voi yhtä hyvin olla peräisin Ruotsista”, Vestlandin kunnan arkeologi Sigrun Wølstad kertoo.

Kulta oli harvinainen materiaali viikinkiajalla, ja onkin todennäköistä, että sormus on kuulunut vaikutusvaltaiselle päällikölle.

Sormus on toimitettu Bergenin yliopiston museoon, missä sitä tutkitaan vielä tarkemmin ja pannaan näytteille.