Mildri Een Eide, Innlandet fylkeskommune
Viikinkiaarre rautaa Norja.

Norjalaisesta kuolinpesästä paljastui viikinkiaarre

Norjalaisnainen raivasi vanhempiensa jäämistöä, kun hän löysi erikoisia metalliesineitä, jotka hänen isänsä oli löytänyt 40 vuotta aiemmin. Paikallisen museon arvio esineiden alkuperästä yllätti naisen täysin.

Vainajien jäämistöstä löytyy usein monenlaisia vanhoja muistoja. Harvemmin kellarin kätköistä kuitenkaan löytyy viikinkiaikaisia aarteita. Niin kävi norjalaiselle Grete Margot Sørumille, kun hän raivasi vanhempiensa jäämistöä Valdresissa äitinsä kuoleman jälkeen viime vuonna.

Vanhojen valokuvien ja muistoesineiden seasta putkahti 32 metallitangon nippu.

Sørum muisti isänsä löytäneen metallitangot maasta kaivon kaivutöiden yhteydessä joskus 1980-luvulla.

”Isä pani ne talteen johonkin nurkkaan. Kun löysin ne, ajattelin, ettei niille ole käyttöä ja päätin viedä ne metallinkeräykseen”, Sørum kertoo.

Viikinkiaarre rautaa Norja.

Rautatankojen löytöseudulla Valdresissa on ollut rautakaivoksia noin 200-luvulta eaa. lähtien. Tangot onkin todennäköisesti valettu paikallisesta raudasta.

© Mildri Een Eide, Innlandet fylkeskommune

Hän vei kuitenkin tangot paikalliseen museoon, joka toimitti ne tutkittavaksi Innlandin arkeologiseen virastoon. Viraston arkeologit totesivat, etteivät tangot olleet mitä tahansa vanhaa metallia vaan yli tuhatvuotiasta viikinkiaikaista rautaa.

Metalli oli suosittu maksuväline

Metalli oli viikinkiajalla hyvin arvokasta, sillä siitä voitiin takoa työkaluja, aseita tai panssareita, ja rautatangot oli luultavasti haudattu maahan turvaan ryöväreiltä.

Kaikki metallitangot painavat 50 grammaa ja niiden toisessa päässä on reikä.

”Reikä viittaa siihen, että tangot on sidottu yhteen nipuksi”, kertoo arkeologi Mildri Een Eide. Näin tankoja oli helppo kantaa vyöllä, jolloin niitä voitiin käyttää maksuvälineinä vaikkapa paikallisilla markkinoilla.