Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjellestadin laiva, viikinkilaiva, hautakumpu

Norjalainen viikinkilaiva tuottaa yllätyksiä

Ensimmäinen sataan vuoteen löydetty viikinkilaiva yllättää. Hautakumpu, jossa se on, tarjoaa paljon uutta mielenkiintoista tietoa.

Gjelledstadstory.no

Norjalaiset arkeologit tekevät kaivauksia niin sanotulla Gjellestadin laivalla lähellä Norjan ja Ruotsin rajalla sijaitsevaa Svinesundia.

Ensimmäiset maa-aineksen analyysit ovat antaneet uutta tietoa laivahautauksesta.

”Hautauksessa ei vain hinattu laivaa paikalle ja peitetty sitä maalla. Sille on ensin kaivettu paikka poistamalla huolellisesti ylin maakerros, ja hautaus on suunniteltu ja toteutettu huolella”, kertoo arkeologi Lars Gustavsen Norjan kulttuuriperinnön tutkimuslaitoksesta (Norsk Institut for Kulturmindeforskning, NIKU).

Kartta, Gjellestadin laiva

Gjellestadin laivan hautakumpu sijaitsee 20 kilometriä kaakkoon Sarpsborgin kaupungista.

© Shutterstock

Rakennusmateriaalia tuotiin muualta

Analyysit osoittavat, että Gjellestadin laiva on peitetty turvemättäillä, jotka on tuotu jostain muualta. Pelkkä hautakummun rakentaminen on vaatinut viikkojen työn sekä huolellista suunnittelua, tutkijat arvioivat.

Gjellestadin laiva on rakennettu vuoden 732 jälkeen aluksen rakennuspuun kaatoajankohdan perusteella.

Norjalaisarkeologien mukaan Gjellestadin laivahautaus osuu samoihin aikoihin kahden muun tunnetun norjalaisen laivahautauksen kanssa, Osebergin (vuosi 820) ja Gokstadin (800-luvun loppu).

Gjellestadin laivan kaivauksilla on oma sivusto: Gjellestadstory.no. Siellä on viiden minuutin pituinen video alueen historiasta. Tässä minuutin pätkä hautakummusta ja viikinkiajan laivasta.

Laiva oli Osebergin laivaa pienempi

Suuri osa Gjellestadin laivan puumateriaalista on lahonnut ja hävinnyt, mutta aluksen raskaan kölin etuosa on niin hyvin säilynyt, että sen puun vuosirenkaiden perusteella on voitu tehdä ensimmäiset arviot siitä, milloin joku mahtava viikinki on saanut viimeisen leposijansa laivassa.

Laivan arvellaan olevan kooltaan ”hieman lyhyempi ja kapeampi kuin Osebergin ja Gokstadin laivat” (21,5 ja 23,8 metriä).

Laivan rungon lankut ovat hävinneet aikaa sitten, mutta ruostuneet rautanaulat ovat edelleen jäljellä, ja niiden sijainnista voidaan päätellä, miltä Gjellestadin laiva näytti.

Lue myös:

Viikingit

Lainsuojaton viikinki surmasi taloonsa pyrkivät

19 minuuttia
Viikingit

Tämän vuoksi viikingit lähtivät Grönlannista

1 minuuttia
Viikingit

Viikingit olivat taitavia purjehtijoita

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota