Viime viikolla HISTORIA-lehdessä kerrottiin eteläisessä Norjassa Setesdalin kaupungissa asuvasta norjalaispariskunnasta, jonka löysi talonsa laajennustöissä takapihaltaan viikinkihaudan.
Paikalle kutsutut arkeologit löysivät haudasta viikinkiajalta peräisin olevan miekan, rintaneulan ja kullattuja helmiä. Löytö oli niin vaikuttava, etteivät arkeologit uskoneet varsinaisissa kaivauksissa tulevan enää vastaan enempää esineitä.
Pian kävi kuitenkin ilmi, että hauta olikin itseasiassa huomattavasti luultua runsaampi.
”Oli uskomatonta nähdä, miten maasta paljastui yhä uusia esineitä. Työskentelimme ensimmäisenä päivänä iltakahdeksaan asti”, Oslon kulttuurihistoriallisen museon arkeologi Jo-Simon Frøshaug Stokke kertoi Sciencenorway.no-verkkojulkaisussa.
Arkeologit löysivät muun muassa kirveen ja kilven sekä useita veitsiä. Jo aluksi löytyneiden keihään ja miekan kanssa ne muodostavat täydellisen soturin asevarustuksen.
Haudasta löytyi myös runsaasti koruja. Määrä viittaisi siihen, että paikalle on haudattu useampi kuin yksi henkilö.
Löydöt viittaavat sekä mieheen että naiseen
Viikinkiajalla miehetkin käyttivät koruja ja rintaneuloja, mutta haudasta löytyi myös useita suuria, soikeita rintaneuloja, joita on voitu käyttää mekoissa.
”Niitä löytyi kokonaiset neljä kappaletta, mikä on poikkeuksellista”, Stokke kertoo. ”Ne ovat voineet olla käytössä miehelläkin, mutta tällaiset rintaneulat on ensisijaisesti yhdistetty naisiin.”
Jotkut korut oli laitettu hautaan puisissa rasioissa, jotka ovat kuitenkin jo enimmäkseen lahonneet.
Haudasta ei ole löytynyt luita – ruumiit on luultavasti poltettu. Arkeologit pitävät kuitenkin todennäköisenä, että kyseessä on voinut olla avioparin yhteinen hauta.

Arkeologi Emma Norbakk oli avustamassa kaivauksissa. Kuvassa nähdään arkeologien löytämä viikinkikilven jättämä painauma.
Viikinkipariskunta on voinut kuulua rauta-aristokratiaan
Hautalöytö muistuttaa lähes täsmälleen paria kolmea vain muutaman sadan metrin päästä 1900-luvun alussa löytynyttä viikinkiaikaista hautaa.
”Ne ovat täysin identtisiä juuri löytämämme haudan kanssa – erot ovat minimaalisia. Niissä oli samanlaisia miekkoja, rintaneuloja ja lasihelmiä. Näyttää siltä kuin hautoihin olisi laskettu aivan samanlaiset kokoelmat esineitä”, Stokke sanoo.
Norjalaisperheen pihasta löytynyt hauta onkin ilmeisesti osa runsaiden hautojen ryhmää Setesdalissa. Arkeologit pohtivatkin nyt, onko alueella voinut asua pieni aristokratia, joka on vaurastunut raudan tuotannolla.
Viikinkiajan Norjan merkittävimmät rautaesiintymät ovat nimittäin sijainneet läheisessä laaksossa. Historioitsijat tietävät myös, että raudan vienti Englantiin ja Pohjois-Eurooppaan oli varsin tuottoisaa.
Haudat kertovat monin tavoin poikkeuksellisesta vauraudesta, mutta arkeologeja kiehtoo myös niiden samankaltaisuus:
”Kyseisen aristokratian jäsenet on ilmeisesti kuulunut haudata tietyllä tavalla”, Stokke kertoo.
Haudasta on löytynyt myös muun muassa sirppi ja kaksi kehrää sekä niin kutsuttu lemmikkikivi eli pyöreä, sileä kivi, jonka ainoa tarkoitus on ollut tuntua miellyttävältä kädessä. Lemmikkikiviä on löydetty useista viikinkihaudoista, mutta aivan tavanomaisia ne eivät ole.
Tiiviiden kaivaustöiden jälkeen esineet on nyt pakattu kuljetettaviksi Oslon kulttuurihistorialliseen museoon.