Museum Skanderborg

Näkymätön viikinki kuului kuninkaan lähipiiriin

Arkeologit uskovat selvittäneensä Tanskan Jyllannista löytyneen soturin haudan arvoituksen viiden vuoden tutkimusten jälkeen.

Kun arkeologit löysivät vuonna 2017 viikinkihaudan Tanskasta 16 kilometrin päässä Aarhusista sijaitsevan Fregeslevin läheltä, heitä odotti mysteeri: 900-luvun haudassa oli runsaasti aarteita mutta ei jälkeäkään vainajasta.

Haudan maa-aineksen analyysissä on löytynyt nyt luiden sisältämää fosforia, mikä osoittaa, että tyhjässä haudassa lepäsi joskus nyt ”näkymätön” viikinki, jonka ruumis hajosi ajan mittaan.

”Tiesimme, että luut olivat mahdollisesti hajonneet, mutta se ei ollut varmaa. Nyt tiedämme varmuudella, että hauta on ollut viikingin viimeinen lepopaikka”, Søren Sindbæk Skanderborgin museosta selittää.

Vainajan hevosen varusteet oli koristeltu taidokkaasti.

© Foto & Co v. Brian Poulsen

Kosolti kultaa ja hopeaa

Viikingin mukana haudattiin muun muassa hänen hevosensa sekä jousi ja nuolikotelo. Pelkästään vainajan hautalahjat kertovat hänen korkeasta asemastaan, ja käsitystä vahvistavat hänen hevosensa hienot varusteet: haudasta löytyi myös noin 800 kullattua ja hopeoitua valjaiden osaa, joista monet oli upeasti koristeltu.

Kaivausten johtaja Mereth Schifter Bagge Skanderborgin museosta kuvailee upeiden hautalahjojen perusteella vainajan olleen ”hyvin merkittävä henkilö, joka kuului ilmeisesti kuninkaan – tuohon aikaan Gorm Vanhan tai Harald Sinihampaan – lähipiiriin. Mies on ehkä ollut virkamies tai armeijan päällikkö.”